Propunerile iniţiale ale MSI referitoare la susţinerea industriei de profil au fost înlocuite cu măsura de introducere a unei scheme de ajutor de stat, care a fost reglementată prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 18/2015, act normativ aprobat în şedinţa Guvernului din data de 10 iunie 2015, precizează MSI.
Faptul că s-a renunţat la propunerea privind reducerea TVA la 9% pentru serviciile de retransmitere a programelor de
televiziune a fost confirmată marţi şi de reprezentanţii ministerului finanţelor Publice, într-un comunicat de presă.
Consiliul Fiscal a avizat negativ proiectul de Ordonanţă referitor la aplicarea unei cote reduse la 9% a TVA pentru retransmiterea programelor TV de către distribuitorii de servicii de televiziune prin cablu sa prin satelit, se arată într-un comunicat al CF.
Potrivit sursei citate, reducerea unei impozit pe consum într-o ramură în care practic nu există evaziune fiscală la TVA nu poate genera plusuri de cash-flow decât în măsura în care aceasta nu este transferată în preţul final la consumator, iar potenţialul de expansiune suplimentară în condiţiile unui grad de penetrare de 92% la nivelul gospodăriilor apare drept neglijabil.
‘În mod evident, la nivelul ramurii de furnizare de servicii de televiziune prin cablu nu pot fi operate argumentele care intervin în cazul produselor alimentare, unde există o pondere semnificativă de agenţi care funcţionează pe piaţa nefiscalizată, iar o reducere a TVA are potenţialul de a îmbunătăţi poziţia competiţională a contribuabililor oneşti. Având în vedere argumentele menţionate anterior, precum şi opiniile sale anterioare la care s-a făcut referire, Consiliul fiscal avizează negativ titlul II art. II din proiectul de Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea şi completarea unor acte normative (extinderea sferei de aplicare a cotei reduse de TVA de 9% la servicii de retransmitere a programelor de televiziune prin reţele de comunicaţii electronice’, se arată în informarea Consiliului Fiscal.
Potrivit CF, din perspectiva impactului bugetar de runda întâi, nota de fundamentare asociată proiectului de ordonanţă de urgenţă estimează o pierdere de venituri bugetare de 167,6 milioane lei, în 2015 (corespunzătoare unei perioade de 5 luni de execuţie bugetară cash), de 402,2 milioane lei, în 2016, 420,4 milioane lei, în 2017, 473,6 milioane de lei, în 2018. Documentul prezintă ca sursă de compensare a impactului reducerilor de taxe asupra veniturilor din TVA în anul 2015 surplusul de venituri realizat de ANAF relativ la programarea bugetară intra-anuală, evaluat conform expunerii de motive la 3,9 miliarde de lei, la finele lunii mai. În ceea ce priveşte impactul pe termen mediu, documentul declară că ‘la elaborarea legilor bugetare anuale se va avea în vedere fundamentarea veniturilor şi cheltuielilor astfel încât să fie respectate ţintele de deficit asumate prin Pactul de stabilitate şi creştere şi coordonarea politicilor economice’, se menţionează în comunicatul citat.
La începutul lunii iunie, ministrul pentru Societatea Informaţională, Sorin Grindeanu, anunţa că ministerul de resort a propus scăderea la 9% a Taxei pe Valoare Adăugată /TVA/ pentru toţi distribuitorii de servicii de televiziune, fie prin cablu, fie prin satelit, precum şi constituirea unui fond de 5% pentru încurajarea programelor culturale, educative şi informative.
Ulterior, în data de 10 iunie, MSI a anunţat că producţia şi difuzarea de emisiuni de interes public cu specific de informare, educare şi cultural vor fi susţinute printr-o schemă de ajutor de stat, în cuantum de 15 milioane de euro, începând din 1 iulie, timp de un an şi jumătate.
‘Guvernul a aprobat, printr-o Ordonanţă de Urgenţă, unele măsuri pentru susţinerea operatorilor economici din domeniul audiovizual care produc şi difuzează emisiuni cu specific de informare, educare şi cultural de interes public. În acest scop, Guvernul a decis că operatorii economici din domeniul audiovizual pot beneficia de finanţare în baza unei scheme de ajutor de stat al cărui buget va fi în sumă de 67,5 milioane de lei, respectiv echivalentul a 15 milioane de euro, cu posibilitatea suplimentării acestuia. Perioada de valabilitate a schemei de ajutor de stat este 1 iulie 2015 – 31 decembrie 2016, însă va putea fi prelungită’, se menţionează în comunicat.