Guvernul rus a pus la punct un set de măsuri pentru stabilizarea rublei
În schimb, Alexey Ulyukayev a subliniat că la această reuniune de urgenţă nu s-au discutat măsuri destinate limitării mişcărilor de capital.
‘Am pus la punct un set de măsuri care ar trebui să permită o stabilizare a situaţiei pe piaţa valutară’, a declarat Ulyukayev. Potrivit acestuia, situaţia este foarte complexă dar ‘nu suntem nici primii şi nici ultimii care trec prin circumstanţe similare’, adăugând că este foarte important să fie asigurată unitatea de acţiune între Banca centrală a Rusiei şi Guvern. ‘Aceste acţiuni vor fi destinate să garanteze un echilibru între cerere şi ofertă pe piaţa valutară prin majorarea lichidităţilor furnizate băncilor ruseşti’, a explicat Ulyukayev. De asemenea, este vorba de mecanisme de susţinere a sectorului bancar pentru a asigura funcţionarea fluidă a calităţii creditelor, inclusiv recapitalizarea anumitor bănci.
Întrebat dacă vor fi introduse măsuri de limitare a mişcărilor de capital, Ulyukayev a răspuns că această ipoteză nu a fost discutată. ‘Sub nicio formă’, a precizat Alexei Ulyukayev. O astfel de măsură, respinsă în toamnă de preşedintele Vladimir Putin, este din nou evocată de analişti având în vedere căderea liberă înregistrată de rublă în pofida intervenţiei Băncii centrale.
Rubla rusească a înregistrat marţi o depreciere de peste 20%, astfel că moneda euro a atins un nivel fără precedent de 100 de ruble, iar dolarul american a atins nivelul record de 80 de ruble, în pofida deciziei de luni a Băncii Centrale a Rusiei de a majora dobânda de bază cu 6,5 puncte procentuale, pentru a apăra cursul de schimb. Este cel mai grav declin înregistrat de rublă după criza financiară rusă din 1998. Atunci, rubla s-a prăbuşit în câteva zile, fapt care a obligat autorităţile de la Moscova să declare intrarea în incapacitate de plată.