Guvernul s-a angajat faţă de FMI să limiteze cofinanţarea proiectelor din fonduri UE
„Cheltuielile cu salariile din sectorul public se vor menţine în acest an la 6,7% din PIB. În urma întreruperii rambursării fondurilor UE către mai multe programe, cheltuielile de capital, inclusiv pentru cofinanţarea proiectelor cu finanţare europeană, trebuie să încetinească pentru a se încadra în anvelopa bugetară.”, se spune în document, obţinut de agenţia MEDIAFAX.
Totodată, Guvernul a promis că nu va utiliza banii de la fondul de privatizare pentru plăţi către proiecte cu finanţare europeană, iar orice fonduri necheltuite aferente Programului Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI) vor fi economisite.
„Nu vom efectua co-finanţarea proiectelor cu fonduri UE cu bani din fondul de privatizare, iar orice sume necheltuite de la PNDI vor fi economisite”, se arată în scrisoarea transmisă Fondului Monetar Internaţional.
Consiliul Fiscal a recomandat Guvernului, într-o opinie publicată miercuri privind rectificarea bugetară şi evoluţia macroeconomică din primul semestru, să limiteze cheltuielile din resurse proprii pentru proiectele cu finanţare de la UE, în contextul blocării rambursărilor, şi să controleze strict cheltuielile autorităţilor locale pentru a nu periclita atingerea ţintelor de deficit bugetar din acest an.
Ţinta de deficit bugetar în acest an este de 2,2% din PIB pe metodologie cash, respectiv maxim 3% din PIB pe metodologie ESA95.
În bugetul pe 2012 erau prevăzute venituri aferente absorbţiei fondurilor UE nerambursabile de 12,53 miliarde lei şi cheltuieli de 11,64 miliarde lei, iar în rectificarea bugetară sunt prevăzute venituri de 10,67 miliarde lei şi cheltuieli de 10,86 miliarde lei, rezultând un deficit de 200 milioane de lei.
La mijlocul anului, România achitase la bugetul UE 824,8 milioane euro, dintr-un program anual de 1,42 miliarde euro. Suma plătită reprezintă mai mult decât absobţia fondurilor structurale şi de coeziune.
Dintr-un program anual de 3,78 miliarde euro privind absobţia de fonduri structurale şi de coeziune, România a absorbit în primele şase luni circa 713 milioane euro, respectiv puţin peste 18% din total.
Datele Consiliului Fiscal relevă o performanţă mult mai bună pe alte segmente. În cazul fondurilor pentru dezvoltare rurală şi pescuit, sumele atrase în primele şase luni au totalizat 665 milioane euro, reprezentând 45,2% din programul pe 2012, de 1,46 miliarde euro. O situaţie mult peste estimări s-a înregistrat la Fondul European pentru Garantare Agricolă, unde încasările au însumat 910,7 milioane euro, cu 63% mai mult decât programul pe întregul an.