Guvernul salută reconfirmarea ratingului de S&P, care menţine însă România în categoria „junk”

Guvernul salută faptul că agenţia de evaluare Standard&Poor's a reconfirmat ratingul României la nivelul "BB+" pentru obligaţiunile pe termen lung, precum şi ratingul la "B" pentru datoriile pe termen scurt, calificativ care menţine însă România în categoria "junk", nerecomandată investiţiilor.
Economica.net - joi, 09 mai 2013, 15:18
Guvernul salută reconfirmarea ratingului de S&P, care menţine însă România în categoria

Într-un comunicat, Guvernul salută faptul că agenția de evaluare financiară Standard&Poor’s a reconfirmat ratingul României la nivelul „BB+” pentru obligațiunile pe termen lung emise în moneda străină și locală, precum și ratingul la „B” pentru obligațiunile pe termen scurt emise în moneda străină și locală, cu perspectivă stabilă.

„Standard&Poor’s atribuie acest rating angajamentului Guvernului de a continua procesul considerabil de consolidare fiscală, pe fondul menținerii unui deficit de cont curent mai moderat decât în anii anteriori, precum și preocupării Executivului pentru stimularea creșterii economice prin atragerea de investiții străine directe. S&P se așteaptă la o consolidare sustinuță a creșterii economice în perioada 2013-2015. Decizia S&P o confirmă pe aceea a agenției Fitch, care, la jumătatea lunii aprilie, menținea ratingul de credit pe termen lung în valută al României la „BBB-„, cu perspectivă stabilă. Tot atunci, Fitch aprecia la „BBB” ratingul de credit pe termen lung în monedă locală al României, respectiv la „F3″ ratingul de credit pe termen scurt”, se arată în comunicat.

Standard & Poor’s (S&P) a confirmat ratingurile de credit ale României la „BB+” pentru finanţarea pe termen lung, respectiv la „B” pentru datorii pe termen scurt, cu perspectivă stabilă, apreciind că procesul de consolidare fiscală va continua, cu riscuri în privinţa perspectivelor economiei.

Standard & Poor’s menţine astfel România în categoria speculativă, sau „junk”, nerecomandată pentru investiţii pe termen lung. Calificativul „BB+” atribuit datoriilor pe termen lung ale statului român este cu o treaptă sub categoria „investment grade”.

Ratingurile României sunt limitate de nivelul relativ scăzut al Produsului Intern Brut (PIB) pe locuitor, de cadrul instituţional aflat încă în curs de dezvoltare, de vulnerabilitatea faţă de şocurile externe şi de nivelul încă ridicat, dar în scădere, al datoriei externe.

Pe de altă parte, calificativele acordate statului român sunt susţinute de consolidarea fiscală din ultimii ani, anticipată de agenţie să continue în linie cu ţintele asumate, şi de potenţialul economiei de atrage investiţii străine directe.

„Anticipăm că creşterea economică se va consolida treptat în 2013-2015, în principal datorită creşterii investiţiilor, facilitate de o rată mai ridicată de absorbţie a fondurilor UE şi de o revenire a investiţiilor străine directe, factori care vor susţine consumul populaţiei şi exporturile”, se arată în comunicatul publicat joi de S&P.

Pe de altă parte, performanţele economiei vor fi afectate de „capacitatea administrativă slabă, care va limita abrosbţia fondurilor UE”, dar şi de progresele lente înregistrate în implementarea reformelor structurale.

Guvernul a început restructurarea societăţilor de stat, în special în sectorul energiei şi cel al transporturilor, dar considerăm că ar putea exista o reticenţă în ceea ce priveşte închiderea companiilor care înregistrează pierderi sau vânzarea activelor statului”, notează agenţia de rating.

În aceste condiţii, S&P estimează că rata anuală de creştere economică nu va depăşi 3% pe termen mediu.

Moody’s este singura dintre marile agenţii de rating care a menţinut România pe toată perioada crizei financiare în categoria ţărilor cu rating recomandat pentru investiţii pe termen lung. În prezent, Moody’s atribuie României calificativul „Baa3”, ultimul din categoria recomandată investiţiilor pe termen lung, cu perspectivă stabilă.

Fitch acordă României pentru datoriile pe termen lung în valută calificativul „BBB-„, cu perspectivă stabilă, de asemenea în afara clasei investment grade.

Te-ar mai putea interesa și
Ungaria își va reduce bugetul destinat Apărării, în contextul unei economii slăbite
Ungaria își va reduce bugetul destinat Apărării, în contextul unei economii slăbite
Ungaria intenţionează să reducă bugetul alocat Apărării începând de anul viitor, tocmai când Donald Trump, unul dintre principalii susţinători ai ideii că statele membre NATO ar trebui......
Ciolacu, despre lucrările făcute în zonele inundate din Galați: După ce se vor finaliza investiţiile în primul rând şi la Apele Române, sunt ferm convins că ceea s-a întâmplat nu o să se mai întâmple (Video)
Ciolacu, despre lucrările făcute în zonele inundate din Galați: După ce se vor finaliza investiţiile în primul rând ...
Premierul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă, la Galaţi, după ce a vizitat zonele inundate din localitatea Pechea, că ...
MMSS: 942.889 de persoane cu dizabilități erau înregistrate la 30 iunie 2024
MMSS: 942.889 de persoane cu dizabilități erau înregistrate la 30 iunie 2024
Numărul total de persoane cu dizabilităţi era, la finele lunii iunie 2024, de 942.889, dintre care 98,34% (927.275 de ...
Compania T-Mobile a fost victima unui atac de piraterie cibernetică lansat de serviciile secrete chineze –  surse WSJ
Compania T-Mobile a fost victima unui atac de piraterie cibernetică lansat de serviciile secrete chineze – surse ...
Compania de telecomuncații T-Mobile s-a numărat printre entitățile atacate de o operațiune de spionaj cibernetic realizată ...