Guvernul scapă Poşta de plata imediată a datoriilor

Guvernul a modificat, pentru prima dată, sistemul de eşalonare la plată a datoriilor introdus anul trecut şi a decis, pentru a degreva compania Poşta Română de plata imediată a obligaţiilor către stat, că amenzile şi datoriile de achitarea cărora depinde acordarea unei autorizaţii pot fi eşalonate.
Economica.net - vin, 08 iun. 2012, 10:12
Guvernul scapă Poşta de plata imediată a datoriilor

În condiţiile în care un astfel de sistem nu poate fi schimbat discriminatoriu, pentru o singură companie, noile reguli vor fi aplicate tuturor persoanelor fizice sau juridice de drept public sau privat care au acumulat astfel de datorii.

Printr-o ordonanţă de urgenţă aprobată anul trecut, Guvernul a decis că obligaţiile fiscale ale persoanelor fizice sau juridice de drept public sau privat administrate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) pot fi eşalonate la plată pe o perioadă de cel mult cinci ani. Facilitatea nu era însă valabilă pentru datorii mai mici de 500 lei în cazul persoanelor fizice şi 1.500 lei în cazul persoanelor juridice, pentru obligaţii care au mai fost eşalonate, pentru obligaţiile fiscale administrate de ANAF cu termene de plată după data eliberării certificatului de atestare fiscală, pentru datorii de a căror plată depinde acordarea sau menţinerea unei autorizaţii, acord ori alt act administrativ similar, pentru creanţele transmise spre recuperare ANAF şi pentru amenzile de orice fel care reprezintă venit la bugetul de stat.

Guvernul a abrogat însă două dintre aceste excepţii şi a decis astfel că eşalonarea la plată va fi de asemenea posibilă atât pentru obligaţiile fiscale de a căror plată depinde acordarea sau menţinerea unei autorizaţii, acord ori alt act administrativ similar, cât şi pentru amenzile de orice fel care sunt vărsate la bugetul de stat.

Executivul a anunţat, săptămâna trecută, că datoriile Poştei Române către alte instituţii ale statului vor fi reeşalonate la plată, pentru a evita intrarea companiei în insolvenţă din cauza managementului defectuos exercitat de fosta conducere.

Potrivit Guvernului, Poşta Română se află într-o situaţie economică dificilă, fiind chiar în pericol de insolvenţă, deoarece a pierdut toate procesele aflate pe rolul instanţelor, prin neprezentare, şi are de plătit amenzi de 103 milioane lei la Consiliul Concurenţei şi datorii de 110 milioane lei către ANAF.

Poşta Română, controlată de stat, are circa 35.000 de angajaţi, iar în ultimii trei ani a înregistrat pierderi care cumulează aproximativ 100 milioane euro.

Noi reguli introduse de Guvern stabilesc că, pentru contribuabilii care au solicitat eşalonarea la plată şi care trebuie să achite obligaţiile fiscale într-un anumit termen pentru a fi menţinută o autorizaţie, precum şi pe perioada eşalonării, această autorizaţie nu va fi revocată ori suspendată pe motiv de neplată, iar garanţiile constituite nu vor fi executate. Prevederea va fi valabilă şi în cazul cererilor aflate în curs de soluţionare.

Numai în situaţia în care cererea a fost respinsă, obligaţiile fiscale trebuie achitate în termen de 15 zile de la comunicarea deciziei, iar o noua cerere de eşalonare poate fi depusă doar după un an.

În acelaşi timp, contribuabilii care au deja eşalonări la plată în derulare vor putea beneficia, în aceleaşi condiţii, şi de eşalonarea amenzilor şi/sau a datoriilor de a căror plată depinde menţinerea unei autorizaţii.

Mai mult, în cazul în care valoarea garanţiilor constituite pentru eşalonarea aflată în curs de derulare acoperă şi amenzile şi/sau obligaţiile fiscale de a căror plată depinde menţinerea unei autorizaţii, nu vor mai fi constituite garanţii suplimentare.

Te-ar mai putea interesa și
EXIT POLL Alegeri prezidenţiale. Cine merge în turul al doilea – Primele reacţii (UPDATE)
EXIT POLL Alegeri prezidenţiale. Cine merge în turul al doilea – Primele reacţii (UPDATE)
Rezultate alegeri 2024 - EXIT POLL. Marcel Ciolacu şi Elena Lasconi merg în turul al doilea, conform principalelor institute de sondare. Primele reacţii ale candidaţilor....
Vot diaspora / Alegeri prezidenţiale. Care sunt ţările unde au votat cei mai mulţi români – Top 5
Vot diaspora / Alegeri prezidenţiale. Care sunt ţările unde au votat cei mai mulţi români – Top 5
Cei mai mulţi români care au votat în străinătate şi-au exercitat dreptul la vot în Germania. Economica.net vă prezintă ...
Erdogan doreşte „expansiunea” comerţului dintre Turcia şi Rusia
Erdogan doreşte „expansiunea” comerţului dintre Turcia şi Rusia
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat că doreşte "expansiunea" volumului de schimburi comerciale între Turcia ...
Referendum Bucureşti – A fost atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor AEP
Referendum Bucureşti – A fost atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor ...
Referendumul iniţiat de primarul general, Nicuşor Dan, în Capitală, a atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi ...