Conform hotărârii de Guvern adoptate în şedinţa din 18 aprilie, din cei 500 de milioane de lei, 170 de milioane de lei sunt aferenţi lunii aprilie, 130 de milioane de lei lunii mai şi 200 de milioane de lei lunii iunie 2012, scrie Agerpres.
Banii provin din vărsăminte din privatizare înregistrate în contul curent general al Trezoreriei Statului, potrivit hotărârii de guvern.
Până pe 17 decembrie 2012, Ministerul Economiei trebuie să restituie în euro Ministerului Finanţelor banii luaţi de la Trezorerie, din rambursările de fonduri europene primite de la Comisia Europeană, în baza documentelor justificative pentru cheltuielile efectuate de beneficiari în proiectele din cadrul POSCCE.
„Reconstituirea vărsămintelor din privatizare se realizează de către ordonatorul principal de credite cu rol de Autoritate de management pentru POSCCE, prin intermediul Autorităţii de certificare şi plată, din sumele primite de la Comisia Europeană, ca urmare a transmiterii către aceasta a aplicaţiilor de plată aferente POSCCE”, se arată în HG.
În acest sens, Autoritatea de Management pentru POSCCE din cadrul Ministerului Economiei are obligaţia să transmită la Autoritatea de certificare şi plată declaraţiile lunare de cheltuieli eligibile, până în zilele de 15 iunie, respectiv 16 iulie, respectiv 15 august 2012.
Guvernul ia în calcul şi posibilitatea ca România să nu primească integral rambursările de la Comisia Europeană, din cauza unor eventuale cheltuieli neeligibile efectuate în POSCCE.
În acest caz, reconstituirea vărsămintelor la Trezorerie se asigură în lei din bugetul propriu al MECMA pe anul 2012.
Pentru aceasta, Autoritatea de certificare şi plată transmite, până la 31 octombrie 2012 Autorităţii de Management (AM) pentru POSCCE, de la Ministerul Economiei, o notificare privind sumele de recuperat.
AM POSCCE, din cadrul Ministerului Economiei, restituie până pe 17 decembrie 2012, sumele primite şi neutilizate de la Trezorerie.
Această HG privind POS CCE vine după ce în luna februarie Guvernul a decis să aloce temporar 100 de milioane de lei din Trezorerie Ministerului Mediului, pentru asigurarea prefinanţărilor proiectelor din cadrul Programului Operaţional Sectorial Mediu, pe luna martie.
Pe 19 aprilie, Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a subliniat că România trebuie să remedieze până la sfârşitul lunii iunie anumite deficienţe pentru a evita suspendarea plăţilor în cadrul a cinci programe operaţionale finanţate cu fonduri structurale şi de coeziune.
Cele cinci programe operaţionale sunt POS Transport, de la Ministerul Transporturilor, POS Creşterea Competitivităţii Economice, de la Ministerul Economiei, POS Dezvoltarea Resurselor Umane, de la Ministerul Munci, POS Mediu, de la Ministerul Mediului, precum şi Programul Operaţional Regional, de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului.
„Avem termen ca până la sfârşitul lunii iunie să întreprindem anumite acţiuni, astfel încât să evităm suspendarea unor programe operaţionale”, a spus Orban.