Pe tarabele din cadrul pieţelor agroalimentare este permisă comercializarea en detail a legumelor şi fructelor proaspete exclusiv de către producătorii agricoli persoane fizice şi numai a produselor din producţie proprie, autohtonă, se arată într-un proiect de act normativ iniţiat de către Ministerul Agriculturii referitor la modul de comercializare a legumelor şi fructelor proaspete. Producătorii persoane fizice care vând en-detail legume şi fructe obţinute pe exploataţia proprie vor avea nevoie şi de un certificat de producător care va fi eliberat de către primarii comunelor, oraşelor, municipiilor şi sectoarelor municipiului Bucureşti, contra-cost.
Case de marcat în pieţe
În schimb, persoanele juridice vor putea vinde legume şi fructe proaspete doar în spaţii individuale din cadrul pieţelor agroalimentare, delimitate distinct, amenajate corespunzător pentru depozitarea şi comercializarea acestor produse. Mai precis, aceştia vor trebui să deţină magazine proprii gen aprozar, sau după caz, să îşi comercializeze marfa în magazine mixte. Agenţii economici vor trebui să aibă şi case de marcat. De asemenea, persoanele juridice, indiferent de forma de organizare, pot livra legume şi fructe engross, în baza documentelor fiscale şi a certificatelor de conformitate eliberate în conformitate cu prevederile legale.
Pasibili de amenzi
Cei care nu vor respecta prevederile actului normativ, după intrarea acestuia în vigoare, riscă amenzi cuprinse între 3.000 de lei şi 20.000 de lei. Amenda maximă se poate acorda în cazul în care se încalcă prevederile referitoare la faptul că administraţia pieţelor trebuie să aloce tarabe din cadrul pieţelor agroalimentare producătorilor agricoli persoane fizice, iar agenţii economici persoane juridice comercializează legumele şi fructele proaspete, în magazine proprii gen aprozar, sau după caz, în magazine mixte.
Filiera actuală
Conform notei de fundamentare a proiectului de act normativ, eliminarea persoanelor fizice şi a importurilor de pe tarabele pieţelor are drept scop eliminarea pieţei la negru „dominată de intermediari care practică adaosuri comerciale aberante ajungând chiar de 100%, de natură să menţină nejustificat de mari preţurile, să încurajeze specula şi să nemulţumească pe cumpărători”. De asemenea, iniţiatorii proiectului susţin că majoritatea producătorilor îşi comercializează marfa ,,la negru’’ către intermediarii en-grosişti din pieţe, care la rândul lor o comercializează în baza unor certificate de producător eliberate cu încălcarea legii. „În pieţele agroalimentare se comercializează legume-fructe provenite din ţări terţe sau din comunitatea europeană şi în majoritatea cazurilor este eludată legislaţia fiscală: prin inexistenţa facturilor, lipsa evidenţei gestiunii, lipsa caselor de marcat. De asemenea, foarte mari cantităţi de legume şi fructe proaspete, provenite din comerţ intracomunitar sau din import, derulate ,,la negru’’, ajung a fi comercializate ca produse autohtone în engrouri sau direct în pieţele agroalimentare”, se mai arată bîn nota de fundamentare.
Ar trebui să se ieftinească marfa
Potrivit notei de fundamentare, adoptarea proiectului de act normativ va duce implicit la scăderea preţurilor din pieţe, prin eliminarea intermediarilor. „Prezentul proiect de act normativ are impact social pozitiv asupra consumatorilor prin prisma normalizării comerţului cu legume fructe, eliminarea verigilor de intermediari care umflă preţul pe seama producătorului, stimularea producţiei şi a comerţului cu produse autohtone, protejarea producătorilor şi a produselor autohtone”, se mai arată în nota de fundamentare.
Prejudiciu de 1 miliard de euro la bugetul statului
„Piaţa neagră” a legumelor şi fructelor este estimată de specialiştii Ministerului Agriculturii la 1 miliard de euro. „Influenţele financiare asupra bugetului de stat, se vor resimţi încă din primul an de punere în aplicare a prezentei hotărâri în sensul creşterii veniturilor colectate la bugetul de stat. Se va constata o creştere a ,,transparenţei’’ comerţului cu legu-mefructe, scoaterea la suprafaţă a acestuia, ceea ce va conduce implicit la creşterea substanţială a sumelor colectate la buget provenite din colectarea TVA – ului şi a impozitului pe profit, iar sumele încasate din amenzi constituie venituri la bugetul de stat”, se mai specifică în nota de fundamentare.
l