Guvernul scoţian nu poate organiza un nou referendum privind independenţa fără acordul Londrei – Curtea Supremă britanică

Guvernul scoţian nu poate organiza un nou referendum privind independenţa fără acordul Londrei, a conchis miercuri Curtea Supremă britanică, transmit AFP şi Reuters.
AGERPRES - mie, 23 nov. 2022, 13:58
Guvernul scoţian nu poate organiza un nou referendum privind independenţa fără acordul Londrei - Curtea Supremă britanică

Un astfel de scrutin ar avea consecinţe asupra uniunii cu Regatul Unit şi ar necesita deci acordul puterii centrale de la Londra, a explicat preşedintele Curţii supreme, Robert Reed.

Practic, „Parlamentul scoţian nu are puterea de a legifera pentru un referendum de independenţă”, a stabilit instanţa.

Şefa executivului scoţian Nicola Sturgeon s-a declarat „dezamăgită” de această decizie, apreciind că „o lege care nu-i permite Scoţiei să-şi aleagă propriul viitor fără acordul Westminsterului arată că noţiunea de parteneriat voluntar cu Regatul Unit nu este decât un mit”.

La rândul său, secretar de stat britanic pentru Scoţia, Alister Jack, a declarat miercuri că guvernul britanic ”ia notă şi respectă” decizia Curţii Supreme britanice şi a cerut ambelor executive ”să se concentreze pe temele care contează cel mai mult pentru populaţie”.

”Luăm notă şi respectăm decizia unanimă a Curţii Supreme. Populaţia din Scoţia doreşte ca ambele guverne să-şi concentreze întreaga atenţie şi resurse pe chestiuni care pentru ei contează cel mai mult”, a scris Jack pe Twitter.

Responsabilul pentru Scoţia a mai anunţat că premierul britanic Rishi Sunak ”a fost clar în aceea că vom continua să conlucrăm constructiv cu guvernul scoţian pentru a aborda toate provocările cu care ne confruntăm”.

La referendumul precedent din 2014, 55% dintre scoţieni au refuzat să abandoneze uniunea cu Regatul Unit. Dar potrivit Partidului Naţional Scoţian – SNP, formaţiunea pro-independenţă aflată la putere la Edinburgh -, faptul că între timp s-a produs şi Brexitul, căruia 62% dintre alegătorii din Scoţia i s-au opus, schimbă datele problemei. SNP doreşte reintegrarea acestei provincii în UE ca stat independent.

În ce-l priveşte, guvernul central de la Londra se opune ferm unui nou referendum, considerând că votul din 2014 a pus capăt acestei dezbateri.

Înainte de decizia Curţii Supreme, Nicola Sturgeon a avertizat că, în cazul unui eşec în justiţie, intenţionează ca următoarele alegeri generale din Marea Britanie – prevăzute să aibă loc până în ianuarie 2025 – să constituie de facto un referendum în problema independenţei.

Te-ar mai putea interesa și
România a dat 1,3 miliarde de euro sub formă de ajutoare de stat
România a dat 1,3 miliarde de euro sub formă de ajutoare de stat
Valoarea totală a ajutoarelor de stat aprobate în România a atins, în perioada 2019-2023, suma de 1,3 miliarde euro, iar peste 62% din proiectele de ajutor de stat aprobate au fost acordate......
Domeniu de 94 de hectare, scos la vânzare în Maramureș
Domeniu de 94 de hectare, scos la vânzare în Maramureș
Una dintre cele mai rare și valoroase proprietăți istorice din România, un ansamblu de 4 case tradiționale cu șură ...
Registrul Comerțului anunță că a limitat erorile portalului ONRC
Registrul Comerțului anunță că a limitat erorile portalului ONRC
Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC) anunță că a rezolvat o mare parte din erorile noului portal al Registrului ...
Marcel Ciolacu a fost desemnat prim-ministru
Marcel Ciolacu a fost desemnat prim-ministru
Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat pe Marcel Ciolacu drept prim-ministru al României