Guvernul se gândește să ceară bani europeni nerambursabili pentru instalarea de reactoare mici modulare (SMR) americane
“Discutăm cu Comisia Europeană, cu cei de la DG Clima, dacă putem utiliza fondurile din Fondul de Modernizare pentru aceste capacități foarte flexibile din domeniul nuclear” a spus Drăgan. El nu a dat mai multe detalii și a repetat că este doar o discuție, momentan informală și nu a fost depusă o solicitare oficială în acest sens la Comisie.
Drăgan a explicat că, în contextul tranziției energetice și a apariției de capacitate suplimentară în regenerabil, este nevoie de capacitate suplimentară flexibilă pentru a echilibra sistemul, iar, alături de centralele pe gaze, și reactoarele mici modulare sunt o soluție.
Nuclearelectrica si compania americană NuScale au semnat un Memorandum de Intelegere pentru a evalua dezvoltarea, licentierea si constructia unui SMR NuScale in Romania. Recent, cele două companii au anuțat amplasamentul primului reactor modular mic din Romania – amplasamentul fostei termocentrale de la Doicești, judetul Dambovita.
În comunicatul de presă emis cu acea ocazie se vorbea despre “implementarea in Romania, in acest deceniu, a primei centrale electrice NuScale cu 6 module, de 462 MWe. Se estimeaza ca centrala electrica NuScale cu 6 module va genera 193 de locuri de munca permanente, 1.500 de locuri de munca in constructii, 2.300 de locuri de munca in productie si va ajuta Romania sa evite producerea a 4 milioane de tone de emisii de CO2 pe an, mai arată compania”.
Fondul de Modernizare al Comisiei Europene este un instrument financiar prin care și România poate beneficia de alocări nerambursabile pentru investiții în energie. Recent, Comitetul pentru investiții al Fondului de Modernizare a aprobat solicitarea României de a se finanța proiectele fotovoltaice și viitoarele centrale pe gaze ale CE Oltenia și proiectele legate de liniile și stațiile Transelectrica, proiecte în valoare totală de 1,4 miliarde de euro.