Guvernul se gândeşte să schimbe sistemul de TVA la încasare
„Oamenii din mediul de afaceri reclamă că au o prblemă cu companiile mari, care îi elimină din schema lor de furnizori. Dar am adoptat şi directiva europeană cu plata la 30 de zile(…) Facem un studiu de impact şi avem două variante de ales. Trebuie să negociem şi cu FMI, dacă-l extindem pe tot lanţul, cu TVA la încasare, şi după două – trei luni se închide tot lanţul, sau trecem la opţional”, a spus Grapini, chestionată pe această temă de avocatul Gabriel Biriş.
Ministrul a arătat că, în varianta opţională, în Polonia doar jumătate dintre cei care se încadrau au ales să aplice TVA la încasare, tocmai din cauza presiunii marilor companii.
În replică, Biriş a arătat că regimul derogatoriu nu poate fi decât opţional, ceea ce a atras şi declanşarea procedurilor preliminare de către UE pentru instituirea infrigementului pe această temă împotriva României.
„Motivul este chiar ăsta, că anumite companii sunt eliminate de către cei mari”, a adăugat Biriş.
Sistemul TVA la încasare, introdus de la 1 ianuarie, presupune colectarea taxei la momentul încasării contravalorii livrărilor sau prestărilor efectuate, dar nu mai târziu de 90 de zile de la data emiterii facturii.
Firmele obligate să aplice acest sistem sunt cele cu o cifră de afaceri anuală inferioară plafonului de 2,25 milioane de lei.