Iată integral comunicatul Ministerului Economiei și Energiei:
Comisia Europeană a demarat campania de informare a principiilor privind implementarea Fondului pentru Modernizare. Cu această ocazie Departamentul pentru Energie, din cadrul MEEMA, reprezentat de Secretarul de Stat MEEMA Niculae Havrileț, alături de echipa Direcției de Eficiență Energetică, a organizat o videoconferință cu experții DG Clima din cadrul Comisiei Europene pe tema mecanismului de finanțare – Fondul pentru Modernizare, instituit prin Directiva UE/410/2018 ( art. 10d). Evenimentul a stârnit un real interes privind sfera investițională din domeniul Energiei, mobilizându-se astfel un număr mare de participanți din aria asociațiilor profesionale.
Potrivit Regulamentului de aplicare al CE, MEEMA preconizează că în perioada august- septembrie se vor organiza întâlniri cu potențiali beneficiari în vederea evaluării maturității proiectelor identificate .
De asemenea, până la sfârșitul lunii octombrie se intenționează elaborarea unei liste orientative a proiectelor care va fi transmisă în termen Comisiei Europene.
România va dispune de câteva miliarde de euro, prin intermediul sistemului de emisii de noxe european (EU ETS) pentru atingerea obiectivelor sale pentru 2030 și perspectivele unei economii decarbonizate total până în 2050. Una dintre surse va fi Fondul de Modernizare al Comisiei Europene (mecanism cunoscut ca 10d, pentru că acolo apare în directiva EU-ETS), un fond la care se strâng banii de la toţi poluatorii din statele membre, şi din care, apoi, Comisia selectează proiecte, la recomandarea BEI, și decide ce proiecte pot fi finanţate. Este un fond la care România speră mult, în condițiile în care, potrivit unor surse din piaţa românească de energie, România ar putea beneficia de circa 6 miliarde de euro pentru a se finanţa proiecte din acest fond.