Guvernul şi AMR au convenit menţinerea bugetelor locale din 2018 la nivelul veniturilor din acest an
În cadrul consultărilor care au avut loc marţi, la Palatul Victoria, Guvernul a propus primarilor creşterea cotei defalcate din impozitul pe venit de care beneficiază municipiile de la 41,75%, cât este în prezent, la 43%, în contextul în care Executivul are în vedere reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10%.
Potrivit sursei citate, totodată, vor fi acordate compensaţii de la bugetul de stat, în situaţiile în care şi după această majorare a cotei bugetele autorităţilor locale pentru anul viitor vor fi afectate. Scopul asumat de Guvern este menţinerea bugetelor locale ale municipiilor, pentru anul viitor, cel puţin la nivelul anului 2017, precizează comunicatul.
‘Guvernul are în vedere o strategie de dezvoltare echilibrată pentru toate comunităţile locale. Ca prim-ministru, sunt la fel de preocupat ca bugetele locale, atât ale municipiilor, cât şi ale oraşelor mici şi comunelor, să aibă resursele necesare pentru funcţionare şi dezvoltare. Am venit în faţa dumneavoastră cu cifre bine fundamentate tocmai pentru a discuta cât mai concret cum stau lucrurile şi care este viziunea noastră pentru viitor’, a subliniat premierul Mihai Tudose.
Şeful Executivului a stabilit un mecanism de consultare permanentă cu reprezentanţii Asociaţiei Municipiilor din România, atât în ceea ce priveşte aspectele legate de finanţarea şi echilibrarea bugetelor locale, cât şi a celorlalte aspecte puse în discuţie de primari: modificarea legislaţiei în domeniul achiziţiilor publice şi în ceea ce priveşte parteneriatul public-privat, afirmă sursa citată.
Prim-ministrul a anunţat că, în perioada imediat următoare, Guvernul va discuta un act normativ privind parteneriatul public privat, care să ofere soluţii de finanţare autorităţilor locale.
Tudose a menţionat că Executivul lucrează şi la un proiect de modificare a legislaţiei achiziţiilor publice, care are în vedere scurtarea termenelor de avizare.
La întâlnirea de la Palatul Victoria au mai participat, din partea Guvernului, vicepremierii Paul Stănescu şi Marcel Ciolacu, iar din partea Asociaţiei Municipiilor din România primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, preşedinte al AMR, primarul Aradului, Gheorghe Falcă, primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan, primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea.