Guvernul şi patronatele s-au înţeles: salariul minim va fi 1.250 de lei, de la 1 mai 2016. Sindicatele se opun

Guvernul,  şi patronatele au ajuns la o înţelegere în privinţa creşterii salariului minim la 1.250 de lei, de la 1 mai 2016. Sindicatele au votat împotrivă, a declarat Florian Costache, preşedintele Patronatului Naţional Român şi al Consiliului Economic şi Social, la finalul şedinţei CES. Guvernul va aproba pe 30 decembrie noul salariu minim.  
Economica.net - mar, 29 dec. 2015, 09:01
Guvernul şi patronatele s-au înţeles: salariul minim va fi 1.250 de lei, de la 1 mai 2016. Sindicatele se opun

UPDATE – 3:20 – Patronatele şi reprezentanţii Guvernului au votat pentru creşterea salariului minim pe economie la 1.250 lei/lună, începând cu 1 mai, în timp ce partea sindicală a votat împotrivă, a declarat Florian Costache, preşedintele Patronatului Naţional Român şi al Consiliului Economic şi Social, la finalul şedinţei CES.

‘Am avut şedinţa plenului Consiliului Economic şi Social al României în care s-a discutat salariul minim pe economie, hotărârea de Guvern. Partea sindicală, am aici un reprezentant al părţii sindicale, Liviu Apostoiu (vicepreşedinte CNS Cartel Alfa n.r.) a votat împotrivă, menţinându-şi propunerile de la început. Partea patronală a votat pentru data de 1 mai, aşa cum este hotărârea de Guvern, respectiv 1.250 de lei, solicitând ca până atunci să avem o întâlnire, să găsim soluţii de micşorare a taxelor şi impozitelor pe salariu, care la ora actuală sunt foarte mari. Partea guvernamentală a votat pentru’, a spus Florian Costache.

Acesta a explicat că avizul CES este unul consultativ, iar Guvernul poate să ţină cont sau nu de acest aviz. Reprezentantul părţii sindicale a explicat că îşi menţine poziţia, respectiv majorarea salariului minim pe economie la 1.200 de lei de la 1 ianuarie 2016 sau 1.275 de lei de la 1 mai 2016.

‘Partea sindicală a spus următorul lucru: noi ne dorim ca 1 ianuarie să fie data de aplicare. Noi nu putem să aşteptăm până în luna mai pentru că partea privată, sectorul privat, are nevoie de această creştere de salariu minim. Atâta vreme cât în partea bugetară s-a acţionat la creşterea de salarii, în sectorul privat salariile sunt de mizerie şi sectorul privat trebuie să beneficieze de la 1 ianuarie (de creşterea salariului minim n.r) şi acela era 1.200 de lei, aşa cum noi am stabilit cu mai multă vreme înainte, când s-a stabilit calendarul creşterilor de salariu minim cu Guvernul anterior. Aceasta susţinem în continuare şi cerem să se ia act de acest lucru, că data trebui să fie 1 ianuarie. Iar dacă este 1 mai, atunci trebuie să se aplice 1.275 de lei, care să acopere fix faptul că în lunile ianuarie, februarie, martie şi aprilie nu se acordă o creştere de salariu. De aici rezultă acel 1.275 de lei, începând cu 1 mai’, a afirmat Liviu Apostoiu.

Întrebat ce vor face sindicatele în cazul în care se va aplica această formă a hotărârii cu privire la salariul minim, Apostoiu a precizat că decizia va fi luată după aprobarea hotărârii în şedinţa de Guvern.

 

Propunerea de majorare a salariului minim la 1 mai va fi trimisă Consiliului Economic şi social şi ar urma să fie adoptată de Guvern în şedinţa de miercuri.

Preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu a precizat că Guvernul a înaintat proiectul de hotărâre care prevede această majorare marţi dimineaţă, iar această propunere este agreată de sindicalişti pentru că se recuperează parţial pierderea din primele patru luni ale anului în care salariul minim va rămâne la 1.050 de lei, scrie MEDIAFAX.

Bogdan Hossu a mai spus că proiectul prevede şi indexarea automată care va ţine cont de coşul minim de consum, de inflaţie şi de parametrii generali, ceea ce permite un mecanism de creştere în perioada următoare. Preşedintele Cartel Alfa a mai spus că documentul transmis de Guvern, spre deosebire de anii anteriori, nu mai face discriminare pentru sectorul bugetar, în sensul că salariul minim garantat în plată reprezintă salariul de bază minim plătit fiecărui salariat bugetar şi nu salariul de încadrare.

Consiliul Economic şi Social (CES) a fost convocat marţi după-amiază pentru a aviza proiectul de hotărâre de Guvern.

Salariul minim ar fi trebuit să crească de la 11 ianuarie 2016 la 1.200 de lei, faţă de nivelul actual de 1.050 de lei, potrivit promisiunii fostului Guvern. Noul cabinet a refuzat iniţial majorarea, dar, după mai multe presiuni ale sindicatelor, a fost de acord să discute despre creştere.

Premierul Dacian Cioloş declara, după prezentarea finală a bugetului pentru 2016, că Guvernul va trebui să ia până la sfârşitul acestui an o decizie legată de salariul minim pe economie, precizând că va convoca comisia tripartită pentru o discuţie în acest sens. Decizia a venit după ce preşedintele PSD, Liviu Dragnea, i-a cerut ca Guvernul să transmită când şi cu cât va fi majorat salariul minim pe economie înainte ca Parlamentul să voteze bugetul pe 2016, precizând că este o „solicitare fermă” a formaţiunii sale.

Au fost două propuneri de majorare: sindicatele au propus majorarea la 1.200 lei din 1 ianuarie şi a doua propunere a venit de la patronate, 1.200 lei cu blocarea impozitării pentru un timp normal de lucru de opt ore, la 1.050 lei, asta după ce patronii au spus că ar putea fi de acord cu o majorare în trepte. În urma opoziţiei sindicatelor, Guvernul a fost de acord cu o majorare la 1.200 de lei, cu toate contribuţiile aferente pentru această sumă, dar de la 1 mai, pentru a se vedea încasările bugetare din primele trei luni ale anului.

Sindicatele nu au fost însă de acord, şi au spus că ar fi de acord cu 1 mai, doar dacă noul salariul minim va fi 1.275 de lei. În final, Guvernul a fost de acord cu o majorare de 1.250 de lei, la 1 mai, fără a mai pune alte condiţii. Cel mai probabil, creşterea va fi aprobată printr-un act normativ care va ifi aprobat în şedinţa din 30 decembrie a cabinetului Cioloş.

Potrivit ultimelor date ale Inspecţiei Muncii, în România erau 1.402.329 de angajaţi cu salariu minim de 1.050 de lei.

Evoluţia salariului minim în România 2000-2015

 

Informaţia a apărut prima dată pe DIGI24


UPDATE

22 din cele 28 de state UE au salariu minim stabilit prin lege. Nivelul salariului minim brut variază de la aproximativ 200 de euro în Bulgaria şi România la aproape 2.000 de euro în Luxemburg. În Germania, Franţa, Marea Britanie, Belgia, Olanda şi Irlanda, salariul minim este de aproximativ 1.500 de euro. Danemarca, Italia, Cipru, Austria, Finlanda şi Suedia nu au salariu minim stabilit prin lege.

Cât este salariul minim brut în ţările UE. Sursa datelor: Eurostat, iulie 2015 (euro)

Bulgaria

194,29

România

234,77

Lituania

325

Ungaria

333,41

Cehia

337,58

Letonia

360

Slovacia

380

Estonia

390

Croaţia

398,9

Polonia

417,55

Portugalia

589,17

Grecia

683,76

Malta

720,46

Spania

756,7

Slovenia

790,73

Franţa

1457,52

Irlanda

1461,85

Germania

1473

Belgia

1501,82

Olanda

1507,8

Marea Britanie

1509,7

Luxemburg

1922,96

 

Ponta: E foarte bine să fie mărit salariul minim de la 1 ianuarie; de la 1 mai e o prostie

Fostul premier Victor Ponta susţine că este foarte bine să fie mărit salariul minim pe economie la 1.200 de lei de la 1 ianuarie, deoarece această măsură nu are impact bugetar negativ şi nu afectează mediul economic.

În opinia sa, propunerea de creştere de la 1 mai este ‘o prostie’.

‘Pentru că toţi cei care ar trebui să vorbească din păcate tac (din indiferenţă, teamă sau pur şi simplu pentru că sunt în vacanţă în ţări tropicale), pot să spun eu simplu şi clar: e foarte bine să fie mărit salariul minim pe economie la 1.200 ron de la 1 ianuarie!’, a scris marţi Ponta pe Facebook.

El a adăugat că mărirea salariului minim nu are impact bugetar negativ. ‘Deja la bugetari au crescut salariile peste 1.050 lei şi, oricum, când ai excedent bugetar de miliarde e imoral să spui că nu vrei să creşti salariul minim cu 150 lei!’, a afirmat Ponta.

Potrivit fostului prim-ministru, majorarea salariului minim ajută bugetul de asigurări sociale prin încasări suplimentare stabile şi nu afectează mediul economic.

‘Deja nimeni nu mai angajează în mod real cu mai puţin de 1.200 lei brut, cu excepţia sezonierilor – de unde rezultă că data de 1 mai oricum e o prostie’, a completat Ponta.

Creşterea salariului minim combate munca ‘gri’ – salariul minim pe contract şi diferenţa ‘la negru’ – şi concurenţa neloială faţă de cei oneşti şi care plătesc toate taxele, nu afectează competitivitatea forţei de muncă în comparaţie cu restul ţărilor din UE, pentru că rămâne cel mai mic salariu minim la nivel european, stimulează munca ‘la alb’ fiscalizată şi consumul – oamenii cu salariul minim îl cheltuie pentru nevoi imediate, nu îl ţin în bănci şi nici nu îşi cumpără maşini şi yachturi scumpe, a mai explicat fostul premier.

‘Când nu ai habar despre economie şi viaţa reală spui că ‘faci un studiu’!!! Sau mai bine îi asculţi pe cei ce ştiu!’, a conchis Ponta.

Te-ar mai putea interesa și
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect direct al taxelor introduse din 2023
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale de sănătate, a încheiat primele zece luni ale acestui an cu deficit de......
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook, deţinută de compania americană Meta, a restricţionat capacitatea mass-media care operează în teritoriile ...
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a aprobat miercuri, prin hotărâre, declanşarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, ...
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Centrul american pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) a anunţat miercuri că un pacient a fost spitalizat din cauza ...