Conform documentului adoptat în şedinţa de guvern de marţi, din bugetul Ministerului Administraţiei şi Internelor, se alocă bani pentru cheltuielile prefecturilor cu confecţionarea ştampilelor de control din secţiile de votare, imprimarea buletinelor de vot, transportul, ambalarea şi distribuirea materialelor şi tipizatelor pentru alegeri.
De asemenea, din bugetul MAI se asigură şi cheltuielile cu hârtia pentru buletinele de vot, ştampilele de vot şi cu timbrele autocolante care se aplică pe cărţile de identitate la vot.
Toate aceste cheltuieli trebuie, însă, recuperate de la autorităţile locale unde se desfăşoară alegerile.
„Pentru reîntregirea fondurilor utilizate în procesul electoral, autorităţile administraţiei publice locale achită MAI, prin instituţiile prefectului, din bugetele proprii, în termen de 60 de zile de la publicarea rezultatelor alegerilor în monitorul Oficial, sumele utilizate pentru acoperirea cheltuielilor” menţionate, se arată în OUG.
În cazul în care autorităţile locale nu achită prefecturilor banii în termenul de două luni, instituţiile prefectului comunică direcţiilor generale ale finanţelor publice judeţene, respectiv a Municipiului Bucureşti, lista primăriilor respective şi sumele aferente nerestituite.
Potrivit OUG, aceasta se face „în scopul sistării alimentării bugetelor locale respective cu cote defalcate din impozitul pe venit şi cu sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru echilibrarea bugetelor locale”.
Cotele defalcate din impozitul pe venit şi unele venituri ale bugetului de stat vor fi alocate autorităţilor locale restante numai cu scopul achitării obligaţiilor rămase de la votare, se mai arată în ordonanţa de urgenţă.
Totodată, actul normativ obligă autorităţile locale să includă în bugetele locale pe anul 2012 „prevederi corespunzătoare pentru achitarea cheltuielilor necesare desfăşurării în bune condiţii a alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale”.
Potrivit Guvernului, OUG a fost adoptată având în vedere constrângerile bugetare precum şi necesitatea asigurării într-un termen cât mai scurt a fondurilor necesare bunei organizări şi desfăşurări a alegerilor”.
Executivul îşi motivează actul normativ „având în vedere necesitatea stabilirii unui mecanism de recuperare din bugetele locale ale comunelor, oraşelor, municipiilor, sectoarelor municipiului Bucureşti, ale judeţelor sau al municipiului Bucureşti, după caz, a sumelor alocate MAI, pentru instituţiile prefectului, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, pentru desfăşurarea procesului electoral”.
Guvernul mai invocă şi „imperativul asigurării bunei organizări a alegerilor locale, inclusiv sub aspectul centralizării informatice a rezultatelor votării”.
Executivul susţine că „aceste elemente constituie o situaţie de urgenţă extraordinară”.
Printr-o hotărâre de guvern adoptată tot marţi, Executivul a alocat aproape 100 de milioane de lei instituţiilor centrale implicate în organizarea scrutinului: Ministerului Administraţiei şi Internelor, Secretariatului General al Guvernului, Autorităţii Electorale Permanente, Serviciului de Telecomunicaţii Speciale.