Moţiunea de cenzură a fost adoptată cu 55 de voturi exprimate de 89 dintre cei 90 de deputaţi prezenţi, 33 votând împotrivă iar unul abţinându-se.
Astfel, Alenka Bratusek, în vârstă de 42 de ani, este însărcinată, în numele partidului Slovenia Pozitivă (centru-stânga), să formeze un nou Guvern şi ar putea deveni prima femeie premier din Slovenia.
Imediat după desemnare, ea a fost felicitată de Janez Jansa, în vârstă de 54 de ani.
Alenka Bratusek are ca termen-limită data de 14 martie să prezinte un Guvern membrilor Parlamentului şi să fie învestită în funcţie. În cazul în care va eşua, se deschide calea unor alegeri legislative anticipate, în urma alegerilor anticipate care au avut loc loc în decembrie 2011.
Două dintre partidele care au părăsit coaliţia guvernamentală a lui Janez Jansa, Lista cetăţenească (DL, centru-dreapta) şi Partidul Pensionarilor (DeSUS), au votat moţiunea de cenzură şi au susţinut-o pe Alenka Bratusek.
Această schimbare de culoare politică are loc în contextul în care acest fost elev model din rândul fostelor ţări comuniste ce au aderat la Uniunea Europeană (UE) se confruntă cu cea mai gravă criză politică, economică şi socială de la proclamarea independenţei sale, în 1991, după prăbuşirea fostei Iugoslavii comuniste.
Janez Jansa, care a pierdut susţinerea a trei dintre cele cinci partide ce formau coaliţia guvernamentală, nu mai putea să exercite puterea în mod real.