Guvernul spaniol respinge orice mediere în criza catalană

Guvernul spaniol a respins miercuri apelul liderului separatist catalan Carles Puigdemont la o mediere atât timp cât acesta continuă să ameninţe că va înfăptui secesiunea, informează AFP.
Economica.net - joi, 05 oct. 2017, 06:03
Guvernul spaniol respinge orice mediere în criza catalană

‘Dacă Carles Puigdemont vrea să ne vorbească, să negocieze sau să trimită mediatori, el ştie perfect ce trebuie să facă mai întâi: să revină pe calea legii, pe care nu ar fi trebuit s-o părăsească niciodată’, a reacţionat guvernul într-un comunicat.

Guvernul conservator condus de Mariano Rajoy îl avertizează pe Carles Puigdemont că ‘nu va accepta niciun şantaj’. ‘Retrageţi ameninţarea cu ruptura!’, îi cere el acestuia.

Anterior, Carles Puigdemont îşi reiterase apelul la o mediere internaţională, afirmând că ar fi primit ‘mai multe propuneri’ pe care guvernul nu le acceptase.

El îl acuzase pe regele Spaniei, Felipe al VI-lea, care îl criticase dur în ajun, că ar ‘ignora în mod deliberat’ milioanele de catalani, condamnându-le aspiraţiile la independenţă.

‘Puigdemont a demonstrat că nu este doar un conducător în afara legii, ci şi că este absolut rupt de realitate’, i-a răspuns aproape imediat vicepreşedintele guvernului, Soraya Saenz de Santamaria.

Guvernul separatist al acestei regiuni cu 7,5 milioane de locuitori din nord-estul Spaniei a organizat duminică un referendum cu privire la autodeterminare în pofida avertismentelor repetate ale justiţiei.

El afirmă că ‘Da’-ul pentru independenţă a obţinut voturile a 90% dintre cei 2,26 de catalani care au votat (participarea la referendum fiind de 42,3% dintre cei cu drept de vot).

Acest scrutin, care s-a desfăşurat fără liste electorale, fără observatori şi care a fost declarat anticonstituţional de justiţia spaniolă, urma să se încheie la începutul săptămânii viitoare printr-o declaraţie unilaterală de independenţă a Cataloniei.

Discuţiile care durează de mai mulţi ani între guvernul central şi cel catalan au provocat în Spania cea mai gravă criză politică după tentativa de lovitură de stat din februarie 1981.

Mariano Rajoy refuză să discute despre un referendum pentru autodeterminare în Catalonia, argumentând că legea supremă îl interzice şi că toţi spaniolii ar trebui să se pronunţe cu privire la viitorul ţării lor.

Te-ar mai putea interesa și
Germania pierde 146 miliarde euro anual din cauza birocratiei, studiu
Germania pierde 146 miliarde euro anual din cauza birocratiei, studiu
Producţia economică a Germaniei înregistrează pierderi de până la 146 miliarde de euro pe an din cauza birocraţiei excesive, arată un studiu publicat joi de Institutul Ifo, transmite......
Europa Centrală va resimţi impactul oricăror tarife ale SUA impuse Germaniei
Europa Centrală va resimţi impactul oricăror tarife ale SUA impuse Germaniei
Dacă noul preşedinte american Donald Trump îşi va respecta promisiunile de a impune tarife la importurile europene, Ungaria ...
Cîmpean (MIPE): Cadrul instituţional în ceea ce priveşte securitatea cibernetică în domeniul energiei este unul stabil, consolidat
Cîmpean (MIPE): Cadrul instituţional în ceea ce priveşte securitatea cibernetică în domeniul energiei este unul stabil, ...
Cadrul instituţional în ceea ce priveşte securitatea cibernetică în domeniul energiei este unul stabil, consolidat, ...
Megaportul Chancay din Peru, cu finanţare din China, a fost inagurat. Preşedintele  Xi Jinping anunţ „un nou coridor uscat-mare” între Asia şi America Latină
Megaportul Chancay din Peru, cu finanţare din China, a fost inagurat. Preşedintele Xi Jinping anunţ „un nou coridor ...
Preşedintele chinez Xi Jinping a salutat joi apariţia unui "nou coridor uscat-mare" între Asia şi America Latină, cu ...