„Vedem cazul Italiei, când îndoieli apar asupra stabilităţii politice a unei ţări apropiate de noi, (…) aceasta provoacă imediat o contagiune”, a declarat Luis de Guindos în timpul unui interviu pentru postul public de radio RNE.
După ce Mario Monti şi-a anunţat, sâmbătă, intenţia „irevocabilă” de a demisiona odată cu aprobarea bugetului, presiunea s-a lăsat asupra Spaniei, a patra economie din zona euro care beneficiază de un plan european de salvare de aproape 40 de miliarde de euro pentru băncile sale.
Chiar dacă presiunea a scăzut de la maximele atinse în această vară de randamentele de obligaţiuni spaniole, Spania rămâne supravegheată atent.
Spania trebuia să plătească luni dimineaţa o dobândă 5,616% pentru un împrumut de zece ani. Şi prima de risc, adică diferenţa între randamentul plătit de Spania privind scadenţa în raport cu Germania, considerată mai sigură, a crescut cu 430 de puncte de bază (4,3 puncte de procentaj) dimineaţă faţă de 412 vineri.
Îndoielile privind Italia au determinat, de asemenea, căderea Bursei de la Madrid, care a pierdut 1,98% la ora 10.11 GMT (12.11, ora României).