„Statul va pune la dispoziţie terenuri publice pentru concesionarea până la 75 de ani iar companiile private pot opta să construiască şi să închirieze locuinţe sociale”, a spus Abalos, care este responsabil şi de planificarea urbană. „În acest fel, redevenţa care se aplică în mod normal poate ajunge la zero”, a adăugat Abalos.
Autorităţile spaniole caută modalităţi prin care să rezolve criza locuinţelor, în contextul recesiunii provocate de coronavirus şi al ofertei reduse de locuinţe publice accesibile.
Iniţial, Guvernul de la Madrid analiza posibilitatea de a acorda contracte de închiriere pe 30 până la 50 de ani în cadrul noului program dar în urma discuţiilor cu dezvoltatorii imobiliari a decis să majoreze durata maximă a contractului de închiriere până la 75 de ani.
„Avem nevoie să construim între un milion şi 1,5 milioane de locuinţe sociale. Pentru a ajunge la această cifră avem nevoie de iniţiativa privată. Vrem să îi stimulăm pe dezvoltatorii imobiliari privaţi să intre într-un sector care deocamdată nu există în Spania”, a declarat o sursă din Ministerul Transportului.
Plata redevenţelor pentru fiecare concesiune de tip public privat nu va fi eliminată în mod automat ci va depinde de cât de multe locuinţe sociale vor fi construite şi în ce regiune.
Abalos nu a putut oferi detalii cu privire la ce suprafeţe de teren public vor fi închiriate în aceste condiţii şi unde anume în Spania.
Autorităţile speră însă că astfel de concesiuni vor declanşa noi colaborări de tip public-privat, precum refacerea unor zone urbane pentru a le face mai sustenabile din punct de vedere ecologic.