“Mare din suma se duce spre investiţii în sistemul energetic, prin proiectele SAPE, cum ar fi CET Titan- respectiv construcția unei instalații de cogenerare care să asigure bucureștenilor agentul termic. Electricitatea produsă va fi vândută pe bursă, conform legii”, ne-a declarat Bogdan Stanescu, președintele directoratului Societăţii de Administrate a Participaţiilor din Energie (SAPE).
“De asemenea, SAPE este implicată în procedura de ofertare pentru achiziția grupului CEZ din România. Am intrat în a doua fază a selecției. Mai avem în analiză și alte proiecte de cogenerare la nivel național, în care SAPE dorește să se implice. Chiar dacă suma încasată este impresionantă, este insuficientă pentru nevoia de investiții în sistemul energetic și pentru intențiile SAPE de a derula astfel de investiții”, ne-a mai declarat Stănescu.
Ministerul Economiei a anunţat recent că că a ajuns la un acord cu compania Enel în sensul în care investitorul italian a fost de acord să plătească statului dividende de 502 milioane de lei, din rezultatul reportat al anilor anterior, după negocieri cu reprezentanții statului. Ulterior, Enel a anunțat că firmele pe care le controlează în România au plătit dividende tuturor acționarilor (deci inclusiv statului) în valoare totală de trei miliarde de lei, invocând faptul că acum cadrul de reglementare pentru activitatea sa în România este mai bun și permite companiilor să disponibilizeze banii către acționari.
Discuțiile din partea statului au fost coordonate de Virgil Popescu, Ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri – prin echipa SAPE condusă de Bogdan Stănescu, președintele Directoratului SAPE SA.
CET Titan, un proiect vechi
Proiectul de construire a unei noi capacităţi de producţie de energie electrică şi termică pe platforma vechii centrale electrice de termoficare (CET) Titan este destul de vechi.
“Există un plan făcut, şi care are aprobarea de principiu a Ministerului Energiei, privind construcţia unei centrale electrice pe gaze noi, în ciclu combinat, pe locul fostului CET Titan. Capacitatea centralei va fi de 50 MW, iar investiţia ar fi de maximum 40 de milioane de euro, pentru că dispune de un amplasament foarte bun. Este la sursa de gaz, la sursa de apă, şi este lângă staţia electrică, deci costul ar putea coborî undeva la 700.000 de euro pe MW nou instalat”, ne declarau surse guvernamentale în vara lui 2018..
Centrala electrică de termoficare (CET) Titan, s-a desprins din Electrocentrale Bucureşti-societatea care administrează toate CET-urile mari din Bucureşti în 2014, şi a devenit Electrocentrale Titan, societate aflată în subordinea Ministerului Energiei.