„Membrii organizației, în relațiile lor internaționale, se vor abține de la a recurge la amenințarea sau la utilizarea forței împotriva integrității teritoriale sau a independenței politice a oricărui stat, sau în orice alt mod incompatibil cu scopurile Națiunilor Unite”, reamintește scrisoarea guvernului panamez trimisă secretarului general al ONU, Antonio Guterres.
Documentul, datat luni și semnat de ambasadorul statului Panama la ONU, Eloy Alfaro, transmite respingerea de către președintele Panama, Jose Raul Mulino, a amenințărilor emise de Donald Trump în timpul discursului său de învestire, când a dat asigurări că SUA urmează să reia acest canal, acuzând China că operează această importantă cale navigabilă.
„Canalul este și va rămâne al Panama, iar administrația sa va continua să fie sub controlul Panama în ceea ce privește neutralitatea sa permanentă. Nu există nicio prezență a vreunei națiuni în lume care să interfereze cu administrația noastră”, potrivit scrisorii președintelui Mulino.
Prin acea scrisoare, guvernul panamez îi cere cerut secretarului general al ONU ‘bunele sale oficii de a transmite această comunicare celor 15 membri ai Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite’.
Întrebat pe 2 ianuarie de EFE după primele declarații ale lui Donald Trump despre intenția de a recupera Canalul, Eloy Alfaro a răspuns că Panama nu intenționa deocamdată să ridice chestiunea la nivelul Consiliului de Securitate. „Este prematur să luăm în considerare această posibilitate. Ar mai trebui să se întâmple alte lucruri pentru a justifica ridicarea acestei probleme în Consiliu”, a afirmat el atunci, recunoscând în același timp că afirmațiile lui Trump au un potențial de controversă și conflict pe care țara sa nu o poate ignora.
În discursul său de învestitură, Donald Trump a afirmat că China operează Canalul Panama. Dar noi nu l-am dat Chinei. L-am dat statului Panama și îl vom recupera’, poziție pe care noul lider de la Casa Albă a tot repetat-o din luna decembrie.
Pe lângă presupusa implicare a Chinei, Trump susține că navele americane plătesc o taxă ridicată și nu sunt tratate într-o manieră echitabilă, afirmații care au fost de asemenea respinse de executivul panamez încă din decembrie.
Afirmațiile lui Donald Trump au provocat răspunsul imediat al guvernului panamez, care, încă o dată, a subliniat că acest canal este și va continua să fie panamez, deoarece este rezultatul unei îndelungi lupte de generații și a negat orice interferență din partea oricărei alte națiuni în administrarea canalului.
Canalul Panama, cu o lungime de 82 de kilometri prin care tranzitează aproximativ 3% din comerțul mondial, a fost construit de SUA, care l-au inaugurat în 1914 și l-au administrat până la transferul către statul panamez pe 31 decembrie 1999. Canalul a fost transferat statului Panama în urmă cu 25 de ani ca urmare a Tratatelor Torrijos-Carter, semnate pe 7 septembrie 1977 la Washington de președintele panamez Omar Torrijos și președintele american Jimmy Carter.