Guvernul şterge datoriile Remin Baia Mare, prin transformare în acţiuni

Economica.net
30 04. 2013
victor_ponta_38902100

El a precizat că operaţiunea va fi reglementată printr-o ordonanţă de urgenţă aflată pe agenda şedinţei de marţi a Guvernului.

Lista actelor normative pregătite pentru şedinţa de marţi a fost transmisă anterior de Guvern, fără însă ca această ordonanţă să fie anunţată.

„Astăzi cred că avem pe ordinea de zi o ordonanţă referitoare la Remin Baia Mare, transformarea creanţelor statului în acţiuni şi transferate către AVAS (în prezent, AAAS – n.r.). Înţeleg că există un investitor important care poate redeschide Remin”, a spus Ponta.

În 2006, Compania Naţională a Metalelor Preţioase şi Neferoase Remin Baia Mare şi-a întrerupt defintiv activitatea, iar Ministerul Economiei a împărţit activele companiei prin înfiinţarea societăţii Econord, căreia i s-a stabilit ca principal obiectiv reorganizarea activităţii Remin, dar care nu a avut o activitate vizibilă.

Conducerea companiei afirma atunci că intrarea în faliment nu a condus la înteruperea totală a activităţii, Remin ocupându-se în continuare, prin cei 300 de salariaţi, de paza obiectivelor şi securizarea galeriilor de mină, evacuarea şi epurarea apelor de mină.

Înainte de 1989, compania a avut chiar şi 30.000 de angajaţi, iar înainte de disponibilizările colective din 1996 a avut în jur de 14.000 de salariaţi.

Cea mai recentă informaţie transmisă de AAAS legată de această companie datează din 2006, când instituţia anunţa că Remin Baia Mare are o datorie, preluată de la fosta Distrigaz Nord, de 853.126 dolari. Pentru că nu a existat o propunere viabilă din partea companiei debitoare pentru achitarea creanţei, Autoritatea a instituit sechestru asupra unor active ale companiei.