Guvernul stoarce Romgaz de bani. I-a luat 2,3 mld. lei din depozitele bancare şi i-a dat titluri de stat
Romgaz Mediaş (SNG), producătorul de gaze naturale recent listat la cota Bursei de Valori Bucureşti (BVB), are suficient de mulţi bani gheaţă ca să finanţeze singur deficitele bugetului de stat pe termen scurt.
Guvernul a schimbat totuşi modul de a se alimenta din companiile pe care le controlează, după ce, în 2010, a obligat Romgaz să-i facă o donaţie de 400 de milioane de lei.
Valoarea totală a titlurilor de stat din portofoliul companiei trecea de 2,3 miliarde de lei, potrivit raportului pe primele nouă luni trimis la BVB. Din acestea, aproape 1,76 de miliarde reprezentau titlurile de stat cu scadenţa mai mică de 3 luni.
Creditor, la dispoziţia dvs.
Pentru comparaţie, Guvernul a emis în septembrie titluri de stat pe un an, prin care s-a împrumutat de pe piaţă cu 1,04 miliarde de lei, iar în octombrie cu aproape 725 milioane de lei.
Desigur, emisiunile menţionate nu au fost subscrise exclusiv de Romgaz. Totuşi, ordinele de mărime ale împrumuturilor statului menţionate, respectiv ale deţinerilor companiei, relevă ponderea contribuţiei acesteia la acoperirea cheltuielilor guvernamentale.
Lichidităţile Romgaz pot fi foarte utile pentru împrumuturi punte între două emisiuni pe termen mai lung.
Au luat banii Romgazului din bănci
Guvernul se foloseşte de lichidităţile companiei sale pentru a face managementul pe termen scurt al trezoreriei.
Majoritatea titlurilor de stat din portofoliul SNG au o scadenţă mai mică de 3 luni. Aceste deţineri sunt de peste 6,2 ori mai mari decât erau la 30 septembrie 2012, în vreme ce investiţiile pe termen mai lung s-au redus la jumătate.
Guvernul a consumat, în ultimele 12 luni, aproape tot ce avea Romgaz în depozite bancare pe termen scurt.
Depozitele bancare ale Romgaz au scăzut de 590 de ori, până la 2,1 milioane de lei, la 30 septembrie 2013, faţă de aceeaşi dată a anului trecut.
Şi la 31 decembrie 2012, „depozitele pe termen scurt reprezentau cea mai mare parte a disponibilităţilor Romgaz. La 30 septembrie, însă, depozitele pe termen scurt au fost desfiinţate aproape integral, iar lichidităţile au fost investite în titluri de stat cu scadenţa mai mică”, constată Diana-Elena Radu, analist la casa de brokeraj BT Securities Cluj Napoca.
„Ambele categorii de active comportă un grad minim de risc, Romgaz beneficiază de randamentele oferite, dar titlurile de stat reprezintă şi un mijloc de susţinere a acţionarului majoritar”, conchide analistul clujean.
Profitul a fost afectat
„Rezultatul financiar a scazut cu 32%, în primele 3 trimestre ale anului 2013, în principal ca urmare a diminuării randamentelor depozitelor şi titlurilor de stat deţinute de companie. Pe total, efectul cumulat al scăderii rezultatului operaţional şi a celui financiar a fost diminuarea de 18% a profitului net“, spune Diana – Elena Radu.
Compania a avut o cifră de afaceri netă de 2,58 de miliarde de lei, pe primele nouă luni ale anului, cu 9,95% mai mică decât cea din aceeaşi perioadă a anului trecut, iar profitul este de 797 milioane de lei, în scădere cu peste 18%, potrivit standardelor IFRS.
Acţiunile Romgaz (SNG) se tranzacţionează din 12 noiembrie la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi la Bursa din Londra (sub formă de certificate de depozit globale GDR).
Capitalizarea (valoarea de piaţă a companiei) este de 13,3 miliarde de lei (3 mld. euro), Romgaz fiind astfel a doua cea mai mare companie românească de la BVB, după OMV Petrom.
Statul român a vândut 15% din acţiunile Romgaz prin oferta iniţială pe Bursă, pentru 1,7 miliarde lei (534 milioane dolari sau 391 milioane euro). Majoritatea titlurilor au fost vândute la preţul de 30 lei/acţiune, iar investitorii care au beneficiat de discount-uri (pentru subscrierile de cel mult 10.000 de acţiuni) au cumpărat titlurile la 28,5 lei şi, respectiv, la 29,1 lei.
Acţiunile SNG se vând la preţuri de peste 34 de lei în prezent.