Guvernul strânge în acest an 2,4 miliarde lei de la firme în contul persoanelor cu handicap care nu există pe statul de plată

17 09. 2018
bani_6795493_12092200

La 1 septembrie 2017 a intrat în vigoare o lege  care obligă companiile cu peste 50 de salariaţi să angajeze persoane cu handicap într-un procent de cel puţin 4% din numărul total de angajaţi. Dacă nu o fac, sunt obligate să vireze la bugetul de stat echivalentul salariiilor minime pentru 4% din angajaţi. 

Anterior acestei legi, firmele puteau să cumpere produse sau servicii ale persoanelor cu handicap în, loc să-i angajeze. Dacă nu plăteau nici pentru aceste produse şi servicii, companiile trebuia să vireze la buget echivalentul a jumătate din salariul minim pentru 4% din numărul de angajaţi.

Ca atare, povara fiscală pentru firmele care nu au angajate persoane cu handicap, din orice motiv, s-a dublat.

Astfel, angajatorii nu au mai avut de plătit doar jumătate din minim, înmulţit cu  numărul de locuri de muncă pentru persoanele cu handicap, ci întregul salariu de bază minim brut ori numărul de locuri de muncă pentru persoanele cu handicap, începând cu data de 1 septembrie 2017.

Imediat după intrarea în vigoare a legii, la sfârşitul lui 2017, veniturile la bugetul de stat din aceste contribuţii s-a dublat, ajungând la peste 500 de milioane de lei. Prin legea bugetului de stat pe 2018 s-a prevăzut o colectare a veniturilor din „vărsăminte de la persoane juridice, pentru persoane cu handicap neîncadrate” de 1,042 miliarde de lei. Prin Ordonanţa de Urgenţă privind rectificarea bugetară care a apărut în septembrie 2018 veniturile colectate din această sursă vor depăşi estimările cu 1,38 miliarde de lei. Practic, bugetul de stat va înregistra venituri de circa 2,4 miliarde de lei în acest an din impozitarea neîncadrării unor persoane cu handicap.

Potrivit acestor anticipaţii bugetare, încasările în baza modificării legii persoanelor cu handicap se ridică la 200 de milioane pe lună, ceea ce ar presupune că societăţile cu peste 50 de angajaţi plătesc circa 150.000 de persoane cu handicap care nu sunt încadrate în muncă.

Conform datelor Ministerului Muncii, la 31 decembrie 2016 numărul persoanelor cu dizabilităţi era de 786.546, din care 706.401 persoane adulte. Numărul persoanelor adulte cu dizabilităţi angajate în muncă este de 33.449, iar rata de ocupare este de 17,97% din numărul persoanelor care pot fi angajate. Potrivit datelor diseminate de BNR, în România sunt înregistrate 9.602 firme cu mai mult de 50%. Ele reprezintă doar 1,5% din totalul firmelor şi doar acest procent poartă povaraplăţilor către buget pentru salariaţii cu handicap inexistenţi.

De altfel, în momentul apariţiei legii mai multe case de avocatură au subliniat că singurul scop al modificării Legii nr 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, prin OUG, este dublarea taxei pentru neangajare de persoane cu handicap care va conduce doar la colectarea suplimentară de fonduri la bugetul de stat, nu și la crearea de noi locuri de muncă.