Guvernul suedez va acorda ajutoare de 5,8 miliarde de euro pentru a atenua efectele scumpirii energiei electrice
Preţul la energie a atins un nivel record după ce Rusia a invadat Ucraina, chiar dacă Suedia este un exportator net de electricitate şi producţia sa este dominată de energia hidro, nucleară şi eoliană.
„Când vine vorba de sectorul energiei, suntem într-o situaţie care seamănă cu o economie în timp de război. Avem la electricitate şi gaze preţuri pe care nu le-am mai avut niciodată”, le-a spus jurnaliştilor premierul Magdalena Andersson (foto).
În perioada decembrie 2021 – martie 2022, autorităţile au plătit miliarde de coroane pentru a atenua efectul creşterii preţului electricităţii asupra gospodăriilor. Dar în condiţiile efectelor războiului din Ucraina, companiile şi consumatorii se confruntă cu o altă iarnă cu facturi record la energie.
Preţul petrolului a crescut cu aproximativ 18% anul trecut, în timp ce preţul benzinei a urcat cu aproape 40%. De asemenea, gospodăriile din Suedia sunt afectate de majorarea dobânzilor, de scăderea salariilor, iar anul viitor economia ţării ar urma să încetinească, înregistrând un avans de doar 0,5%.