Guvernul Țărilor de Jos a ales firma franceză Naval Group pentru o comandă de patru submarine. Acordul trebuie să primească votul Parlamentului

Ţările de Jos au anunţat vineri că au selectat Naval Group din Franţa pentru o comandă de patru submarine, un proiect de mai multe miliarde de euro, transmite AFP, relatează Agerpres.
AGERPRES - vin, 15 mart. 2024, 18:29
Guvernul Țărilor de Jos a ales firma franceză Naval Group pentru o comandă de patru submarine. Acordul trebuie să primească votul Parlamentului

Anunţul a fost făcut de Christophe van der Maat (foto), secretar de stat pentru Apărare, la Den Helder, unde se află cea mai mare bază navală a Marinei Olandeze.

Naval Group „a reuşit să propună o ofertă echilibrată, polivalentă şi realistă. Industria olandeză va avea de asemenea un rol important de jucat, o condiţie importantă în procesul de atribuire”, a afirmat el.

Competitorii grupului public francez Naval Group, aliat cu compania olandeză Royal IHC, au fost germanii de la thyssenkrupp Marine Systems (TKMS) şi suedezii de la Saab în alianţă cu constructorul naval olandez Damen.

Acest lung proces început în 2015 vizează înlocuirea celor patru submarine de clasa Walrus lansate la începutul anilor 1990 şi din care primul a fost retras din serviciu toamna trecută pentru ca piesele sale să fie folosite la mentenanţa celorlalte.

Anunţul Guvernului oficializează o informaţie care circula deja în presă de câteva zile şi care a provocat agitaţie în cadrul Parlamentului, ce va fi chemat să îşi dea acordul înaintea semnării contractului.

Miercuri seară, într-o dezbatere în Camera Inferioară, deputatul Chris Stoffer din partidul SGP, cu o puternică bază electorală în regiunea unde are sediul Damen, a cerut „să nu fie lăsat acest Guvern să decidă, ci un nou guvern care alege interesul Ţărilor de JosȚ.

Executivul condus de Mark Rutte se ocupă de afacerile curente ale ţării după alegerile din noiembrie, câştigate de partidul de extremă dreapta al lui Geert Wilders şi în urma cărora, într-un sistem politic foarte fragmentat, se profilează un guvern format parţial din tehnocraţi.

Contractul cu Naval Group, care mai urmează să fie negociat, intră în categoria achiziţiilor de peste 2,5 miliarde de euro şi s-ar putea situa între 4 şi 6 miliarde, potrivit cotidianului De Telegraaf.

Contractul va include un acord de cooperare industrială, vizând „întărirea bazei tehnologice şi industriale a apărării olandeze”, conform ministerului de resort, chiar dacă asamblarea submarinelor se va face la şantierul naval al grupului selectat.

Primele două submarine vor intra în serviciu în zece ani de la semnarea contractului, potrivit Ministerului Apărării.

Contractul marchează pentru Naval Group un prim succes la export al submarinului său Barracuda, din care 12 exemplare fuseseră vândute Australiei înainte ca aceasta să anuleze contractul în favoarea parteneriatului AUKUS cu SUA şi Marea Britanie.

Un prim submarin Barracuda, Suffren, echipează marina franceză într-o versiune cu propulsie nucleară. Modelul propus Ţărilor de Jos este cu propulsie convenţională diesel electrică şi ceva mai mic, de 3.000 de tone faţă de 4.500.

Marina olandeză a cerut să fie dotată cu submarine oceanice cu autonomie mare, care să poată opera departe de bazele sale, scop pentru care Barracuda a fost conceput.

Sursa foto: Government.nl

Te-ar mai putea interesa și
Portugalia: Preţurile locuinţelor au înregistrat cea mai mare creştere din ultimii aproape doi ani, în al treilea trimestru din 2024
Portugalia: Preţurile locuinţelor au înregistrat cea mai mare creştere din ultimii aproape doi ani, în al treilea trimestru ...
Preţurile bunurilor imobiliare în Portugalia au înregistrat în trimestrul trei din 2024 cea mai mare creştere din ultimii aproape doi ani, pe fondul majorării cererii externe şi a deficitului......
Audi a demarat producția de mașini electrice la noua sa uzină din China
Audi a demarat producția de mașini electrice la noua sa uzină din China
Uzina Audi FAW NEV Company, deținută de Audi și partenerul său chinez FAW, a început producția de modele Audi complet ...
Depozitele în lei ale societăților nefinanciare s-au majorat cu 3%, până la 188 miliarde de lei
Depozitele în lei ale societăților nefinanciare s-au majorat cu 3%, până la 188 miliarde de lei
Depozitele în lei ale altor sectoare (societăţi nefinanciare şi instituţii financiare nemonetare) s-au majorat cu 3% ...
Furt de bijuterii de 300.000 de euro în Paris
Furt de bijuterii de 300.000 de euro în Paris
Standul producătorului de bijuterii Mauboussin, amplasat în cadrul magazinului Le Printemps din estul Parisului, a fost ...