Guvernul trebuie să abroge sistemul de TVA la încasare – asociaţie
În acest sens, asociaţia a transmis o scrisoare Ministerului Finanţelor Publice, în care susţine că sistemul ar fi trebuit să fie opţional, nu obligatoriu, şi a cerut publicarea rezultatelor studiilor de impact efectuate de Guvern pentru susţinerea introducerii acestei măsuri.
„Pâna astăzi ARSIT nu a primit niciun răspuns, în schimb Guvernul a adoptat normele de aplicare, iar Parlamentul Legea de aprobare”, se arată într-un comunicat al asociaţiei.
ARSIT apreciază că noile reglementări nu reprezintă un sistem real de TVA la încasare, întrucât dacă factura nu s-a încasat în 90 de zile TVA tot trebuie colectat şi virat la stat, şi încalcă principiile de neutralitate a TVA.
„Astfel, pentru contribuabilii mici are loc, practic, doar o amânare cu numai 90 de zile a momentului colectării TVA la vânzări, dar şi o amânare a dreptului de deducere a TVA aferent achiziţiilor până la plată. Pentru contribuabilii mari are loc doar o amânare a dreptului de deducere al TVA aferentă achiziţiilor până la plată”, potrivit sursei citate.
Printre alte argumente aduse de asociaţie se numără „poverile” administrative mari, precum adaptarea softurilor cu costuri ridicate, evidenţa detaliată a facturilor de achiziţii şi vânzări, verificarea furnizorilor şi existenţa unor reguli complicate şi inechitabile în cazul reducerilor acordate.
„Plata TVA la încasare nu este un «cadou» al statului către contribuabili. Ceea ce plătesc unii contribuabili mai târziu primesc alţi contribuabili, corespunzător, mai târziu. Această măsură induce însă o mare birocraţie (implicit costuri suplimentare) în activitatea tuturor contribuabililor şi o periculoasă distorsiune competitivă între companii”, a declarat Octavian Radu, membru fondator şi preşedinte ARSIT.
Asociaţia a lansat şi o petiţie online pentru abrogarea sistemului de TVA la încasare, în forma actuală.
Guvernul a aprobat la finele lunii august, prin ordonanţă, introducerea sistemului TVA la încasare, care presupune colectarea taxei la momentul încasării contravalorii livrărilor sau prestărilor efectuate, dar nu mai târziu de 90 de zile de la data emiterii facturii.
Conform estimărilor Guvernului, plata TVA la încasare începând cu 1 ianuarie 2013 va conduce la creşterea PIB cu circa 0,5%, cu efecte directe în creşterea ocupării şi a veniturilor populaţiei.
Firmele obligate să aplice această decizie sunt cele cu o cifră de afaceri anuală inferioară plafonului de 2,25 milioane de lei.
Decizia a fost criticată de unele companii, analişti sau asociaţii. Reprezentanţii Nexia România arătau de exemplu, în octombrie, că plata TVA la 90 de zile va crea o serie de probleme şi inechităţi fiscale, deşi a fost gândită ca o măsură care să sprijine firmele, şi nu reprezintă decât o amânare la plată, nu o facilitate pentru companii.