Interdicţia, care a intrat în vigoare retroactiv de la 1 aprilie, a fost anunţată în contextul în care preşedintele Petro Poroşenko, un aliat al premierului Volodimir Groisman, încearcă să îşi crească şansele în cel de al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale, ce va avea loc în data de 21 aprilie.
În primul tur, care a avut loc duminică, pro-occidentalul Petro Poroşenko o obţinut suficiente voturi pentru a participa la cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale, însă are o sarcină dificilă în a-l devansa pe favoritul Vladimir Zelenski, un fost actor şi moderator tv care a intrat în politică.
Pe lângă faptul că a plafonat preţul gazelor naturale pentru consumatori la nivelul actual de 8,55 hryvna (0,32 dolari) pentru un metru cub, premierul Volodimir Groisman a precizat că, în acelaşi timp, Guvernul autorizează Naftogaz să reducă preţurile dacă vor apărea condiţii favorabile pe piaţă.
Luna trecută Volodimir Groisman declara că va cere Ministerului de Finanţe şi companiei Naftogaz să demareze discuţiile cu Fondul Monetar Internaţional, în încercarea de a preveni orice nouă modificare a preţului la gazele naturale pentru consumatorii casnici.
În schimb, FMI, un creditor important al Ucrainei, a cerut în repetate rânduri autorităţilor de la Kiev să majoreze preţul gazelor naturale până la nivelul pieţei, făcând din această majorare o precondiţie pentru acordarea de noi ajutoare financiare.
Ultima dată când Guvernul ucrainean a majorat preţul gazelor naturale a fost în luna octombrie 2018, când tarifele au fost majorate cu aproape un sfert, ceea ce i-a permis să obţină un nou acord stand-by în valoare de 3,9 miliarde dolari cu FMI.
Preţul gazelor naturale este un subiect sensibil în Ucraina, unde o mare parte din populaţie trăieşte în pragul sărăciei, iar majorarea decisă în luna octombrie a redus popularitatea preşedintelui Petro Poroşenko în rândul unor alegători.