OTP, cel mai mare grup bancar ungar, concurează cu diviziile locale ale unor bănci străine precum Erste Group Bank, Raiffeisen Bank International, UniCredit SpA, Intesa Sanpaolo SpA, Bayerische Landesbank, General Electric Co. şi Citigroup Inc.
„Este o situaţie nesănătoasă faptul că străinii controlează o proporţie atât de mare din sistemul bancar ungar”, a declarat Orban la un forum economic organizat de Camera ungară de comerţ şi industrie. „Respectând tratatele internaţionale, trebuie să ne străduim să creştem proporţia ocupată de proprietarii ungari în sistemul bancar local… Am dori ca cel puţin 50% din sistemul bancar ungar să se afle în mâinile ungarilor”, a spus Orban.
De asemenea, premierul ungar a anunţat că guvernul ungar are de gând să ajute întreprinderile mici şi mijlocii să-şi convertească creditele în valută în credite în forinţi şi a cerut ministrului economiei, Mihaly Varga, să pună la punct un program atractiv de conversie.
Băncile străine care activează pe piaţa din Ungaria se confruntă cu cea mai mare taxă bancară din Europa, un program anterior de reducere a poverii creditelor ipotecare în valută şi creşterea creditelor neperformante.
Banca italiană Intesa Sanpaolo a anunţat marţi că divizia sa din Ungaria a înregistrat pierderi de 279 milioane de euro în trimestrul patru. ‘Ungaria a devenit un fel de coşmar’, a declarat directorul Intesa Sanpaolo, Enrico Cucchiani. ‘Toată lumea este destul de îngrijorată în legătură cu Ungaria’, a adăugat Cucchiani.
Planurile lui Viktor Orban riscă să creeze o prăpastie între cel mai îndatorat stat est-european şi restul statelor membre UE, în condiţiile în care în decurs de o săptămână partidul Fidesz a modificat Constituţia, a preluat controlul asupra Băncii centrale prin numirea unui apropiat al lui Orban în postul de guvernator şi a limitat independenţa Curţii Constituţionale.