Guvernul uşurează plata şomajului tehnic: firmele afectate depun doar o cerere la AJOFM, primesc banii în 15 zile, facilitatea se extinde

Guvernul a modificat Ordonanţa 30/2020, ca urmare a mesajelor primite, şi a simplificat procedura prin care statul plăteşte şomajul tehnic pentru salariaţii afectaţi de efectele epidemiei de coronavirus, a declarat ministrul Muncii, Violeta Alexandru.
Economica.net - vin, 27 mart. 2020, 09:14
Guvernul uşurează plata şomajului tehnic: firmele afectate depun doar o cerere la AJOFM, primesc banii în 15 zile, facilitatea se extinde

Plăţile de la Guvern se vor face mai devreme, în doar 15 zile de la depunerea solicitării la AJOFM, nu la 30 de zile, ca până acum, a spus ministrul.

Ea a afirmat că angajatorii nu trebuie să plătească ei şomajul tehnic, ci, după depunerea solicitării la AJOFM şi a tabelului cu angajaţii care au contractele de muncă suspendate, banii vor fi viraţi de stat. Angajatorul va vira banii către angajat în maximum trei zile.

Potrivit ministrului, pot beneficia de aceste fonduri companiile a căror activitate este afectată, pe baza unei cereri, însoţită de o declaraţie şi lista angajaţilor.

„Am simplificat procedura prin care companiile pot avea acces la resursele guvernamentale care să le permită să acorde angajaţilor fondurile pentru şomaj tehnic. Am decis să propun echipei guvernamentale completarea Ordonanţei 30/2020, primul act normativ care se referea la şomajul tehnic, urmare a semnalelor pe care le-am primit din partea sindicatelor, patronatelor, companiilor. Au fost mii de mesaje care au ajuns la Guvern, la Ministerul Muncii, la cabinetul premierului prin care oamenii ne-au făcut sugestii din practică legate de procedura privind accesul la resursele guvernamentale pentru şomajul tehnic. Pentru solicitările adresate de companiile a căror activitatea a fost încheiată ca urmare a deciziilor autorităţilor, respectiv pentru companiile a căror activitate este afectată de această epidemie total sau parţial, pe baza unei cereri însoţite de o declaraţie simplă, la care se ataşează lista angajaţilor pentru care deja s-a dispus măsura întreruperii temporare a activităţii, în sensul de intrare în şomaj tehnic, se pot depune documentele la agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă astfel încât să poată beneficia de fondurile alocate de Guvern pentru aceste costuri. Procedura a fost simplificată şi în sensul reducerii termenului până la care se efectuează plăţile, respectiv de îndată ce actele sunt depuse la agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă, în maximum 15 zile spre deosebire de prevederea iniţială care se referea la 30 de zile agenţiile vor efectua plăţile pentru angajator”, a arătat ministrul Muncii, într-o conferinţă susţinută la Guvern.

Ea a subliniat că primul pas pe care trebuie să îl facă fiecare angajator este să îşi pregătească documentele astfel ca, la începutul lunii aprilie, pentru perioada 16 – 31 martie, să aibă documentele gata, să le prezinte la agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă în vederea efectuării plăţilor.

Totodată, Violeta Alexandru a explicat că angajatorii nu trebuie să avanseze de la ei plăţile pentru şomaj tehnic.

„Fac precizarea că angajatorii nu trebuie să avanseze de la ei plăţile pentru şomaj tehnic. Tocmai aceasta este facilitatea pe care a pus-o la dispoziţie Guvernul: plăţile se vor face direct de către AJOFM, astfel încât la începutul lunii aprilie angajatorii să dispună de fonduri pentru acoperirea costurilor de şomaj tehnic. La fel se va întâmpla şi la începutul lunii mai, pentru perioada aferentă lunii aprilie, anume 1-16 aprilie, aşa cum sunt reglementate cele două perioade, cea din martie şi din aprilie de decretul domnului preşedinte. (…) Nu trebuie să plătească nimeni din propriile resurse, urmând să le deconteze de la ANOFM, dacă este angajator cu contracte individuale de muncă, respectiv de la ANPIS, dacă lucrează cu alte forme contractuale. Nu trebuie să plătească (angajatorii, n.r.) de la dânşii, urmând să primească fondurile înapoi. Procedura este că depun aceste documente la începutul lunii aprilie pentru perioada din luna martie acoperită de decret, şi vor primi în cel mai scurt timp banii. Aş vrea să lămuresc acest aspect: nu este vorba de decontarea banilor, ci fiecare angajator se prezintă cu această situaţie, respectiv fiecare PFA sau persoană care lucrează în altă formă contractuală, urmând să primească banii în cel mai scurt timp”, a afirmat Violeta Alexandru.

Ministrul Muncii a subliniat că declaraţiile depuse de angajatori nu vor fi verificate momentan de autorităţi.

„Aceste reglementări au plecat de la următoarea premisă: avem totală încredere în români. Faptul că am simplificat procedurile înseamnă că avem încredere în angajatori, respectiv în Persoanele Fizice Autorizate, în persoanele care desfăşoară activităţi pe alte forme de muncă legale, că ceea ce ne vor declara dânşii corespunde cu realitatea. Declaraţia pe proprie răspundere vă arată că Guvernul pleacă de la premisa de încredere faţă de toţi cei care vor solicita fonduri guvernamentale. (…) Nu vom face verificări în această perioadă. De aceea insist pe componenta de încredere pe care o avem în români. Eventuale verificări se vor face ulterior, pe baza unui eşantion pe care îl avem în vedere, dar după ce depăşim această perioadă critică. Avem încredere că informaţiile pe care ni le daţi sunt informaţii corecte, care reflectă realitatea. (…) Reiau apelul la toţi angajatorii, toate persoanele care doresc să beneficieze de această resursă pe care statul o pune la dispoziţie în acest moment: pregătiţi documentele, astfel încât la începutul lunii aprilie să poată fi depuse la cele două instituţii-cheie şi să primiţi fondurile în cel mai scurt timp”, a declarat Violeta Alexandru.

Şeful de la Muncă a menţionat că prevederile şomajului tehnic se aplică şi pentru PFA, ONG-uri, cluburi sportive şi alte categorii.

„Pentru alte categorii, pentru alţi angajatori, pentru tot ce înseamnă angajator din mediul neguvernamental, prevederile privind şomajul tehnic se aplică în totalitate, astfel încât încurajăm deopotrivă agenţii economici, ONG-urile, să-şi pregătească documentele şi să le depună la AJOFM-uri. Echipele AJOFM sunt în acest moment în prima linie, primesc întrebările dumneavoastră, respectiv sunt deja organizate să proceseze informaţiile în cel mai scurt timp de la depunerea documentelor. Pentru alţi profesionişti, pentru persoane fizice, pentru PFA, procedura pe care Guvernul a stabilit-o şi a detaliat-o prin actul normativ adoptat aseară prevede ca pe baza aceleiaşi proceduri, şi anume o declaraţie pe proprie răspundere să se depună solicitări la Agenţiile Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, urmând ca pe măsură ce aceste documente se primesc să se efectueze plăţile, în cuantum de 75% din salariul mediu brut pe ţară pentru fiecare solicitare adresată. Toate aceste solicitări se pot depune online. Am inclus prevederi detaliate cu privire la plata sportivilor, şi pentru această categorie Guvernul a venit cu măsuri clare. Fiecare club sportiv care are în acest moment dificultăţi în plata sportivilor angajaţi pe bază de contracte individuale de muncă se va prezenta la sediul AJOFM, iar dacă sportivii sunt încadraţi prin contracte de activitate sportivă, clubul se va adresa AJPIS pe baza unei solicitări la care ataşează un tabel cu câteva informaţii despre sportivii pe care doreşte să îi plătească prin fondurile puse la dispoziţie de către Guvern”, a afirmat Violeta Alexandru.

Aceasta a precizat că părinţii care au copii care mergeau la creşă vor beneficia de avantajele pe care le au prin noua lege părinţii cu copii de vârstă şcolară.

„Am inclus prevederi clare privind posibilitatea ca mămica aflată în concediu de creştere a copilului să-şi continue acest concediu pe perioada reglementată de decret, după cum am asigurat fondurile pentru acoperirea stimulentului de inserţie pentru acele mămici care doresc să revină în activitate mai devreme. Pentru că creşele din punct de vedere juridic nu sunt unităţi de învăţământ, ele nefiind beneficiare ale prevederii de închidere a unităţilor de învăţământ pe perioada aferentă decretului, prin ordonanţa de urgenţă de aseară am solicitat Guvernului să includem şi creşele între acele unităţi cu privire la care se suspendă activitatea, astfel încât părinţii cu copii la creşă să poată beneficia de cadrul legal astăzi în vigoare care le permite ca unul dintre ei să rămână acasă să îşi îngrijească copilul beneficiind de o indemizaţie pentru a putea să rămână la domiciliu”, a explicat ministrul Muncii.

Pe de altă parte, Violeta Alexandru a mai menţionat că verificările pentru plata prestaţiilor sociale se va realiza online.

„Tot ce înseamnă verificări pentru acordarea serviciilor sociale, inclusiv pentru plata prestaţiilor, se va verifica în mediul online. Nu în ultimul rând, am solicitat suspendarea executării silite pentru pensiile aflate în această situaţie, iar ordonanţa adoptată aseară suspendă această procedură pe perioada decretului. Ne-am gândit inclusiv la situaţiile limită, cum ar fi situaţia în care membrii familiei au nevoie de acte în vederea primirii ajutorului de deces, şi acest tip de ajutor se poate solicita online, prin evitarea deplasării la Casele Judeţene de Pensii în vederea obţinerii acestuia”, a adăugat ministrul Muncii.

Plata şomajului tehnic de la stat, adică 75% din salariul brut al angajatului, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut, se va face doar pentru perioada care a trecut de la declararea stării de urgenţă.

Facilitatea de plată de către stat a şomajului tehnic pentru salariaţii ale căror contracte de muncă au fost suspendate din cauza epidemiei de coronavirus va fi acordată tuturor angajatorilor din România, deci o extindere faţă de situaţia actuală, a arătat şeful Cancelariei Premierului, Ionel Dancă.

Te-ar mai putea interesa și
Dragoș Anastasiu: Privatul nu este egalul statului, nici măcar privații nu sunt egali între ei
Dragoș Anastasiu: Privatul nu este egalul statului, nici măcar privații nu sunt egali între ei
Privatul nu este egalul Statului, susține Dragoș Anastasiu, președintele Rethink, un think tank dedicat transformării României....
Ministrul german de Finanțe, Joerg Kukies nu se așteaptă ca UniCredit să continue cu preluarea Commerzbank
Ministrul german de Finanțe, Joerg Kukies nu se așteaptă ca UniCredit să continue cu preluarea Commerzbank
Ministrul german de Finanțe Joerg Kukies a declarat duminică că nu se aștepta ca UniCredit va merge mai departe cu planurile ...
Reorganizarea ANAF se amână cu câteva luni
Reorganizarea ANAF se amână cu câteva luni
În prima parte a lui 2024 Guvernul a adoptat o OUG privind reorganizarea ANAF. Una dintre măsuri prevedea ca în cadrul ...
Călin Georgescu a câștigat turul 1 al alegerilor prezidențiale. Lasconi a trecut pe locul doi, în fața lui Marcel Ciolacu
Călin Georgescu a câștigat turul 1 al alegerilor prezidențiale. Lasconi a trecut pe locul doi, în fața lui Marcel Ciolacu
Distanța dintre Marcel Ciolacu și Elena Lasconi s-a redus la doar 4.000 de voturi, în lupta pentru intrarea în turul ...