Guvernul va acorda tichete pentru grădiniţă, în valoare de 50 de lei UPDATED
“Se acordă tichete de 50 de lei părinţilor pentru încurajarea prezenţei la grădiniţă în baza unui algoritm de prezenţă. Vorbim despre o lege adoptată în cursul anului 2015 care nu avea norme de aplicare, şi Guvernul este bucuros că a adus normele de aplicare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu, după şedinţa de Guvern de azi.
Nu este necesară înscrierea copilului de la începutul anului pentru ca părinţii să primească aceşti bani.
Hotârârea de Guvern prin care se acordă tichetul de 50 de lei va fi în vigoare „cu siguranţă” de la 1 februarie, a spus Suciu, iar banii vor fi acordaţi din luna următoare.
UPDATE 14.51 Cum vor fi acordate tichetele sociale în cadrul programului „Fiecare Copil în Grădiniță”
Tichetele sociale acordate în baza Legii privind încurajarea copiilor să urmeze învățământul preșcolar – „Fiecare Copil în Grădiniță”- vor putea fi utilizate numai pentru achiziționarea de produse alimentare, de igienă, de îmbrăcămite și/sau rechizite.
Legea privind încurajarea copiilor să urmeze învățământul preșcolar promovează prezența la grădiniță a copiilor între 3 și 6 ani, prin acordarea unui stimulent financiar sub forma unui tichet social de 50 de lei lunar. Stimulentul se acordă familiilor cu mai puțin de 284 de lei venituri lunare pe membru de familie (2 x Venitul Minim Garantat pentru o persoană singură).
Mecanismul propus prin normele de implementare adoptate astăzi este bazat pe două principii:
1. Legătura cu prezența la grădiniță:
- Acordarea tichetelor sociale este strict condiționată de prezența regulată a copiilor la grădiniță. Normele de aplicare precizează că totalul absențelor motivate permise se calculează pe baza unui algoritm în care învoirile personale (maxim trei) și scutirile medicale nu pot depăși 50% din numărul total de zile de grădiniță din luna respectivă.
- Prezența zilnică a copiilor la grădiniță o țin educatorii, după un formular similar celui folosit de Fundația Ovidiu Ro în programul pilot. Situația fiecărui preșcolar se centralizează într-un sistem informatic național gestionat de Ministerul Educației. Corectitudinea notării prezenței zilnice va fi monitorizată prin vizite neanunțate, prin sondaj.