Guvernul va adopta o nouă schemă-bonus pentru termocentralele în cogenerare. UE e de acord
“Se va aproba schema de către Comisia Europeană, așteptăm să ni se transimtă condițiile în care să o implementăm, ei ne-au anunțat că se va accepta încă o anumită perioadă acest tip de sprijin”, a declarat Havrileț, răspunzând unei întrebări pe această temă.
Actuala schemă de sprijin pentru cogenerarea de înaltă eficienţă (producţia simultană de energie electrică şi termică) expiră în anul 2022, iar la Ministerul Energiei se lucrează de mai multă vreme la un nou tip de schemă, care intră în vigoare după acest an, după cum ne declarau surse apropiate situației, la finalul lunii ianuarie.
Schema ar putea fi mai generoasă decât până acum, pentru centralele noi, şi s-ar putea intinde pe 11 ani.
“Este un grup de lucru la Ministerul Economiei şi Energiei, care se ocupă de aceste lucruri. Se aşteaptă acordul din partea Comisiei Europene pentru pentru prelungirea actualei scheme, cea pentru centralele existente care deja beneficiază deja de ea, şi pentru o schemă nouă, mai atractivă, pentru investiţii noi. Actuala schemă nu a adus mai deloc investiţii noi, se pare că nu e suficient de atractivă pentru investiţii noi. De aceea, dacă vrem să atragem investiţii în cogenerare, trebuie să se găsească o soluţie”, au spus sursele noastre atunci.
Contribuţia pentru cogenerarea de înaltă eficienţă este o taxă colectată de la toţi consumatorii de energie electrică din ţară pentru susţinerea centralelor electrice de termoficare, şi a fost majorată, după o perioadă în care aceasta scăzuse. Acum, ea este de circa un 1,9 bani /KWh, fără TVA, şi a fost majorată cu 38% la finalul lui 2018.