Guvernul va amâna o parte a ajutorului pentru energie verde pentru a opri creşterea preţurilor
„În perioada 1 iulie 2013 – 31 decembrie 2016 se amână temporar acordarea unui număr de certificate verzi pentru fiecare MWh produs şi livrat de producătorii de energie electrică din surse regenerabile, după cum urmează: un certificat verde pentru centralele hidroelectrice noi, cu puteri instalate de cel mult 10 MW; un certificat verde pentru centralele electrice eoliene; două certificate verzi pentru centralele electrice solare”, se arată într-un proiect de ordonanţă de urgenţă elaborat de Ministerul Economiei.
Nota de fundamentare a proiectului precizează că amânarea acordării acestor certifiate verzi nu afectează obiectivul României ca în 2020 ponderea în consumul brut a energiei regenerabile să fie de 24%.
„Creşterea accelerată a punerilor în funcţiune a centralelor electrice din surse regenerabile va avea un impact semnificativ în factura la consumatorul final, cu variaţii pe termen scurt între
60 lei/MWh şi 100 lei/MWh, fiind astfel necesară luarea unor măsuri care să conducă la sistarea efectului de creştere necontrolată a preţurilor la clienţii finali de energie electrică în
conditiile mentinerii competitivităţii sectorului industrial şi predictibilităţii cadrului legislativ privind promovarea energiei electrice produse din surse regenerabile”, potrivit notei de fundamentare a proiectului de act normativ.
Impactul în facturi în acest an al costurilor de achiziţie de către consumatori a certificatelor verzi este de aproximativ 53 lei/MWh, se spune în nota de fundamentare.
În prezent, sunt acordate şase certificate verzi pentru fiecare MWh de energie produsă în centrale fotovoltaice, două certificate pentru energia produsă de turbine eoliene noi şi trei certificate pentru energia hidro.
Potrivit proiectului de act normativ, în perioada iulie – decembrie 2016 centralele eoliene vor primi un certificat verde, microhidrocentralele (unităţi cu putere instalată de până la 10 MW) vor primi două certificate, iar unităţile fotovoltaice vor primi patru certificate.
Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, că „energia eolinană va primi un certificat verde, energia hidro va primi un certificat verde, energia solară va primi două certificate verzi.”
Totodată, prodcătorii de energie în panouri fotovoltaice şi cei în microhidrocentrale îşi vor recupera certificatele supuse amânării începând cu 1 ianuarie 2017, în timp ce producătorii de energie eoliană vor recupera certificatele din 1 ianuarie 2018, potrivit proiectului de act normativ.
Numărul de certificate verzi pe care investitorii în energie regenerabilă le vor primi ar putea să fie chiar mai scăzut, având în vedere că Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a comunicat, săptămâna trecută, că acesta ar trebui diminuat, în unele cazuri, chiar până la jumătate.
În urma analizei pieţei de energie regenerabilă pentru anul 2012, ANRE a constat că ajutorul de stat acordat de stat producătorilor de energie alternativă este prea mare.
Potrivit propunerilor ANRE, care urmează să fie transmise Guvernului, centralele fotovoltaice ar urma să primească doar trei certificate verzi, adică jumătate din cât au în prezent, iar în cazul microhidrocentralelor ar fi oportună scăderea numărului de certificate verzi de la 3 la 2,3.
Pentru turbinele eoliene noi, ANRE recomandă reducerea numărului de certificate verzi de la 2 pe MWh de energie la 1,5, iar pentru centralele eoliene refolosite reducerea ar fi de la 2 la 1,3.
Energia produsă din surse regenerabile este sprijinită de guvern prin schema certificatelor verzi. Fiecare producător primeşte gratuit de la Transelectrica un anumit număr de certificate verzi pentru energia pe care o produce şi o livrează în reţea.
Mai departe, producătorii vând aceste certificate verzi către furnizori, care sunt obligaţi prin lege să le cumpere, scopul fiind ca o anumită parte din consumul final de energie să fie asigurată de sursele regenerabile. Furnizorii îşi recuperează costurile cu achiziţia certificatelor verzi prin includerea în tarife a acestor cheltuieli.
În prezent, energia regenerabilă acoperă aproximativ 8% din consumul final. Investiţiile derulate în construcţia de unităţ de producţie a energiei verzi depăşesc 3 miliarde de euro, fiind realizate în principal de companii private.
Reprezentanţii investitorilor în energie regenerabilă au spus de mai multe ori că orice scădere a ajutorului acordat de stat prin schema certificatelor verzi va atrage pierderea unor investiţii de miliarde de euro.