Guvernul va aproba a doua rectificare bugetară din acest an
Astfel, veniturile bugetului general consolidat se diminuează, pe sold, cu aproape 18,36 miliarde de lei, în urma celei de-a doua rectificări bugetare pentru 2019, în timp ce cheltuielile scad cu circa 2,09 miliarde de lei, deficitul estimat reprezentând 4,3% din Produsul Intern Brut.
Potrivit proiectului de Ordonanţă privind rectificarea bugetului pe anul 2019, publicat marţi de Ministerul Finanţelor Publice, reducerea veniturilor este determinată de economia internă (10,49 miliarde de lei din cele 18,36 miliarde de lei) şi de influenţe din venituri din fonduri externe nerambursabile (7,87 miliarde de lei).
„Cheltuielile bugetului general consolidat se diminuează, pe sold, cu suma de 2.090,6 milioane lei, iar deficitul bugetului general consolidat în termeni cash se majorează cu suma de 16.266,3 milioane lei. Deficitul bugetar estimat pe anul 2019 reprezintă 4,3% din PIB”, se precizează în nota de fundamentare care însoţeşte proiectul de act normativ.
Ţinta iniţială de deficit bugetar pentru anul în curs era 2,76% din PIB.
„Angajarea la construcţia bugetului iniţial a unor cheltuieli bugetare pe baza unor venituri suplimentare cu un grad ridicat de incertitudine privind încasarea acestora pe parcursul exerciţiului bugetar a condus la derapaje fiscale care au determinat majorarea deficitului bugetar pe anul 2019 la 4,3% din PIB, faţă de ţinta de deficit iniţială de 2,76% din PIB. Timpul scurt rămas până la sfârşitul anului nu face posibilă aplicarea de măsuri structurale care să conducă la menţinerea ţintei de deficit bugetar în limitele asumate iniţial”, se precizează în nota de fundamentare care însoţeşte proiectul de act normativ.
Printre ministerele care vor primi fonduri suplimentare se află Ministerul Muncii, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Dezvoltării Regionale, Ministerul Finanţelor şi Ministerul pentru Mediul de Afaceri.
Potrivit proiectului de Ordonanţă privind rectificarea bugetului pe anul 2019, publicat marţi de Ministerul Finanţelor Publice, printre instituţiile în cazul cărora s-au diminuat creditele bugetare se află Ministerul Educaţiei, Ministerul Afacerilor Interne şi Ministerul Transporturilor.
Marţi, ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, a declarat că rectificarea bugetară are rolul „de a îndrepta şi de a repara toate prostiile făcute în ultimii trei ani de zile de PSD la guvernare”.
„Este cinic să vezi acest partid care vine şi ne spune şi comentează această rectificarea bugetară, dar nu a plătit concediile medicale de trei luni de zile. A întârziat aproape patru luni de zile. A întârziat plata pentru TVA. Nu au inclus în buget banii pentru pensii, pentru indemnizaţii pentru copii, pentru susţinătorii persoanelor cu handicap şi aşa mai departe. Toate aceste lucruri sunt detaliate în rectificarea bugetară şi ei ar trebui să explice cum au construit acest buget fără să includă aceşti bani în rectificare”, a subliniat el.
Totodată, a spus Cîţu, prin rectificare bugetară „se pune punct unei practici mizerabile prin care banii care trebuiau să ajungă către cheltuieli sociale erau folosiţi pentru baroni locali”.
„În acelaşi timp, punem punct unei practici prin care la sfârşit de an deficitul era artificial redus prin amânarea unor plăţi pentru anul următor. Anul trecut, Comisia Europeană a scris negru pe alb că această practică este ilegală şi nu trebuie să continue, iar noi nu facem această practică, respectăm legea şi prin această rectificare vom arăta ce s-a furat, unde s-a furat şi unde s-a supraestimat”, a spus ministrul de Finanţe.
El a arătat că rectificarea bugetară asigură fondurile necesare pentru investiţii, plata pensiilor, salariilor şi a indemnizaţiilor, concediilor medicale, medicamentelor.