Guvernul a aprobat azi indicele IRCC pentru creditele garantate de stat, ca Prima casă sau Prima maşină

30 05. 2019
prima_casa_82737400

„S-a adoptat o hotărâre de Guvern pentru modificarea legislaţiei specifice programelor guvernamentale cu garanţia statului pentru clarificarea modalităţii de aplicare a prevederilor OUG 19/2019. Este o măsură necesară care va duce la reducerea costurilor de finanţare a creditelor acordate prin programele guvernamentale ‘Prima casă’, ‘Prima maşină’ şi ‘Investeşte în tine’, programele de succes pe care românii le-au accesat cu mult interes. Astfel, pentru dobânda calculată creditelor acordate prin aceste programe guvernamentale se va utiliza indicele de referinţă care va înlocui ROBOR. Acest indicator de referinţă a fost introdus pentru a reduce costurile de finanţare a împrumuturilor luate de cetăţeni şi pentru a creşte transparenţa modului de calcul al dobânzilor”, a spus Teodorovici, la Palatul Victoria, după şedinţa de Guvern.

El a adăugat că programul „O casă, o familie” ar putea fi adoptat de Guvern în prima jumătate a lunii iunie.

„În ceea ce priveşte programul ‘O casă, o familie’, mai sunt câteva aspecte de clarificat, sunt discuţii care se poartă cu Asociaţia Română a Băncilor, cu Fondul de garantare, tocmai pentru ca această nouă formulă a programului ‘Prima casă’ să devină un instrument foarte atractiv pentru tinerele familii. Dacă încheiem foarte repede aceste discuţii, şi nu sunt motive să fie altfel, cred că undeva în prima parte a lunii iunie să fie şi o aprobare, o decizie a Guvernului în acest sens”, a arătat Teodorovici.

ŞTIRE INIŢIALĂ: Guvernul va aproba azi prin Hotărâre noul indicator de dobândă, IRCC (Indicele de referinţă pentru creditele acordate consumatorilor) pentru creditele populaţiei garantate de stat, cum sunt, de pildă, Prima Casă sau Prima maşină, au spus surse guvernamentale pentru ECONOMICA.NET. Noua cotaţie va înlocui ROBOR în toate contractele noi de credit garantate de stat.

Recent, guvernul, nemulţumit de mărimea dobânzilor cerute de bănci clienţilor la creditele garantate de stat, a hotărât prin Ordonanţă de urgenţă să schimbe baza variabilă de calcul a dobânzii totale din ROBOR în IRCC -Indicele de referinţă pentru creditele acordate consumatorilor. Acesta se calculează ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul IV 2018 şi acum este mai mic decât ROBOR. Rata de dobândă zilnică a tranzacţiilor interbancare reprezintă media ponderată a ratelor de dobândă cu volumele tranzacţiilor de pe piaţa monetară interbancară (indicele zilnic).

Aceşti indici se publică pe website-ul BNR în secţiunea Info financiar, la ora 11.00, odată cu indicele ROBOR. ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei. Indicele se stabileşte zilnic de BNR ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de zece bănci selectate de Banca Naţională. BCR, Banca Transilvania, BRD şi Raiffeisen Bank sunt primele patru bănci din sistem din punct de vedere al activelor deţinute care acordă împrumuturi ipotecare sau de nevoi personale cu dobânda legată de Robor 6M. În cazul persoanelor juridice, împrumuturile, majoritare de tip revolving, au dobânda legată de Robor 3M. Evoluţia dobânzilor pe piaţa monetară este de obicei corelată cu evoluţia randamentelor la titlurile de stat.

Cotaţia IRCC anunţată de BNR pe 2 mai a fost de 2,36%. Azi, ROBOR la trei luni a scăzut la 3,25%, faţă de 3,26%, nivelul din şedinţa precedentă şi a atins cea mai mică valoare din 2 aprilie 2019. La 1 aprilie, ROBOR la trei luni era cotat la 3,23%. ROBOR la şase luni a rămas la 3,38%.

Guvernul face azi prima şedinţă de după alegerile europarlamentare.