“Se autorizează Regia Autonomă de Administrare a Patrimoniului Protocolului de Stat să achiziţioneze, în condiţiile legii şi ale prezentei ordonanţe de urgenţă, o aeronavă destinată şi utilizată exclusiv pentru executarea zborurilor speciale”, se arată într-un proiect de act normativ
“Se autorizează Regia Autonomă de Administrare a Patrimoniului Protocolului de Stat să achiziţioneze, în condiţiile legii şi ale prezentei ordonanţe de urgenţă, serviciile/lucrările specifice necesare pentru operaţionalizarea, întreţinerea şi menţinerea în stare de aeronavigabilitate a aeronavei prevăzute la alin. (1)”, se mai arată în proiect.
STS se va ocupa de instalarea echipamentelor speciale de comunicaţii de la bordul aeronavei. “Se autorizează Serviciul de Telecomunicaţii Speciale să achiziţioneze, în condiţiile legii şi ale prezentei ordonanţe de urgenţă, echipamentele de comunicaţii speciale pentru segmentul aer-sol şi serviciile de comunicaţii satelitare necesare pentru asigurarea serviciilor de voce, date şi video la bordul aeronavei”, se mai arată în proiect.
Avionul ar urma să fie operaţional de la începutul anului viitor.
“După achiziţionare, aeronava va fi pusă la dispoziţia TAROM (companie nominalizată prin HG nr. 755/1998, pentru executarea zborurilor speciale), pentru operare începând cu 01.01.2017, până la momentul asigurării condiţiilor necesare realizării şi operaţionalizării capabilităţii în cadrul MapN”, se arată în nota de fundamentare a actului normativ.
Ministrul Finanţelor a declarat ieri că banii pentru aeronavă nu au fost cuprinşi în rectificarea bugetară. „Aeronava oficială… nu au fost bani prevăzuți pentru acest obiectiv, deoarece nu există cadru legal. După cum știți, e o comisie internimisterială care lucrează la acest subiect, dar este în derulare. Deci nu este cadru legal, nu au fost prinși bani la rectificare”, a declarat Anca Dragu, ministrul Finanţelor.
În primăvara acestui an, fostul ministru al Transporturilor, spunea că Guvernul ar putea achiziţiona o aeronavă cu o vechime de patru ani, de la un alt Guvern.
„Am fost ieri în CSAT, unde am făcut o prezentare a comisiei numite, care este planul nostru de acțiune. Nu s-a vorbit despre bugetare, decât că avem ca punct fix rectificarea bugetară. Guvernul anterior nu ne-a lăsat un buget, nici n-avea cum, pentru acest lucru. Comisia nu era activă când s-a stabilit bugetul acesta. S-au făcut doar pașii de lucru, (…) cum va scrie ANAF o procedură specială pentru această achiziție care, probabil, din motive de economie, va fi una ‘govern to govern’ cu unul dintre statele europene. Ne propunem, în cazul în care totul merge bine, ca la sfârșitul anului să avem o primă aeronavă cumpărată”, a spus Costescu.
Acesta a precizat că autoritățile care gestionează această problemă vor lua legătura cu „toate guvernele comunității europene”, menționând că obiectivul ar fi achiziționarea unei aeronave folosite, care a zburat cel puțin 3-4 ani.
Iohannis voia un elicopter, un avion mic şi un avion mare
Administratia prezidenţială a cerut Guvernului în 2015 să cumpere un elicopter, un avion de mici dimensiuni pentru zboruri scurte şi o aeronavă mare, de lung curier. Pe lângă sumele necesare pentru achizitie, mai sunt costurile de întreţinere, care nu sunt deloc de neglijat.