Guvernul va decide până la finalul anului dacă rupe acordul cu chinezii pentru reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a reiterat ideea premierului, de a se construi cele două reactoare ale centralei de la Cernavodă, cu parteneri occidental, mai ales că actualul acoord “nu s-a mișcat”.
Economica.net - joi, 30 ian. 2020, 12:28
Guvernul va decide până la finalul anului dacă rupe acordul cu chinezii pentru reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă

“Mi se pare normal să facem aceste investiții strategice cu parteneri din NATO. Avem discuții cu Nuclearelectrica săptămânal, evaluăm acordul făcut de Nuclearelectrica cu partenerul chinez, să vedem exact ce este acolo. Acest acord acord nu s-a mișcat. Se negociază de cinci ani, ce s-a întâmplat? Decizia trebuie luată anul ăsta, și trebuie începută investiția pentru reactoarele 3 și 4”, a declarat ministrul, într-un interviu acordat HotNews.

El a explicat că nu pot fi demarate discuții cu alte companii atâta timp cât există acordul cu compania chineză pentru cele două reactoare și a reiterat ideea existenței scenariului în care compania de stat poate construi un singur reactor.

“Dacă statul nu ia dividende de la SNN, și vom continua cu această politică în anii următori, Nuclearelectrica are posibilitatea să construiască un reactor pe cont propriu, cu fonduri proprii și atrase, și probabil cu unele garanții stat”, a declarat ministrul.

Nuclearelectrica şi China General Nuclear Power au semnat vara trecută forma finală a acordului pentru societatea care va construi, în parteneriat public-privat, reactoarele 3 şi 4 ale centralei nucelare de la Cernavodă.

Acordul consfinţeşte înfiinţarea societăţii româno-chineze care va derula proiectul finalizării reactoarelor 3 şi 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă, o investiţie de peste 6 miliarde de euro.

Ce a declarat ieri, 29 ianuarie, ministrul Economiei: 

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, reafirmă opinia sa conform căreia extinderea centralei nucleare de la Cernavodă ar trebui făcută împreună cu companii din ţări membre NATO sau ale Uniunii Europene, şi nu cu firme din China, spunând că Nuclearelectrica ar avea capacitatea de a construi singură un reactor nuclear, având în vedere că statul are o politică ce prevede neîncasarea de dividende de la companie, aşa cum s-a întâmplat şi anul trecut, scrie News.ro.

„În momentul de faţă proiectul stagnează cu compania chineză. O să avem discuţii cu Nuclearelectrica vizavi de ceea ce s-a mai întâmplat, e un acord practic de asociere şi atât. Nu s-a mai întâmplat absolut nimic la Nuclearelectrica, o să avem discuţii. Dumneavoastră cunoaşteţi poziţia mea prin care eu am spus că aş prefera să lucrăm cu partenerii strategici ai României pentru că suntem o ţară membră NATO, a Uniunii Europene şi… Eu am zis că aş prefera să lucrez cu companii care sunt ale…”, a declarat ministrul Economiei marţi seară, într-o emisiune la B1 Tv. 

Virgil Popescu a avansat ideea conform căreia Nuclearelectrica ar fi capabilă să construiască singură un reactor nuclear la centrala de la Cernavodă. 

„Eu sunt foarte optimist că reactoarele 3 şi 4 se vor construi şi, de ce nu, şi al cincilea reactor, dar eu cred mai mult că Nuclearelectrica, dacă statul are o politică de dividende foarte corectă vizavi de Nuclearelectrica – şi anul acesta a arătat-o, în 2019 noi nu am luat dividende de la Nuclearelectrica – poate construi chiar singură un reactor. Deci inclusiv acest scenariu este luat în calcul pentru că în momentul când îşi construieşte singur reactor nu mai are nevoie de absolut nimeni să se asocieze, are know how, are tehnologie, canadienii pot să vină lângă Nuclearelectrica pentru că ei au know how-ul pentru CANDU (un tip de reactor dezvoltat de companii canadiene, care sunt considerate foarte sigure– n.r.) ” a spus ministrul Energiei.

Acesta a precizat că în 2026 unitatea I de la Cernavodă va trebui oprită şi retehnologizată.

Te-ar mai putea interesa și
Proiecte de instalații de stocare a energiei de aproape 800 MWh, finanțate cu bani din PNRR. Lista contractelor semnate
Proiecte de instalații de stocare a energiei de aproape 800 MWh, finanțate cu bani din PNRR. Lista contractelor semnate
Ministerul Energiei a semnat azi cinci contracte de finanțare pentru instalarea de capacități de stocare a energiei în bateri de 791 MWh, sprijinul nerambursabil fiind de peste 30 milioane de......
MAE a transmis o avertizare de călătorie în Spania. Cod roșu de ploi în Comunitatea Autonomă Catalonia
MAE a transmis o avertizare de călătorie în Spania. Cod roșu de ploi în Comunitatea Autonomă Catalonia
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească ...
O nouă fabrică românească de panouri fotovoltaice, finanțată cu bani din PNRR
O nouă fabrică românească de panouri fotovoltaice, finanțată cu bani din PNRR
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a semnat “un contract istoric pentru sprijinirea producției de panouri fotovoltaice ...
Suedia a anulat 13 proiecte de parcuri eoliene în Marea Baltică din motive de securitate
Suedia a anulat 13 proiecte de parcuri eoliene în Marea Baltică din motive de securitate
Suedia a anulat 13 proiecte de parcuri eoliene de-a lungul zonei sale de coastă în Marea Baltică din cauza impactului ...