Guvernul va declara reactoarele mici modulare (SMR) proiect strategic de importanță națională

Guvernul va adopta un memorandum prin care va declara proiectul centralei cu reactoare mici modulare de la Doicești unul strategic și de importanță națională, potrivit ministrului Energiei, Sebastian Burduja.
Mihai Nicuţ - lun, 04 sept. 2023, 10:24
Guvernul va declara reactoarele mici modulare (SMR) proiect strategic de importanță națională

“În prezent suntem în curs de a adopta în Guvern un Memorandum privind caracterul strategic și de importanță națională a proiectelor de construcție a centralelor nucleare de tip SMR (reactoare modulare mici). Scopul acestuia este de a propune acțiunile necesare pentru consacrarea legislativă a proiectelor de tip SMR ca proiecte de interes național cu aplicabilitate specială la proiectul SMR Doicești”, arată Burduja într-un bilanț întocmit de el privind activitatea de până acum din poziția de ministru.

Iată ce a mai scris ministrul în bilanț referitor la proiectul SMR:

“În baza Acordului Interguvernamental dintre SUA și România privind cooperarea în legătură cu proiectele nuclearo-energetice de la Cernavodă și în sectorul energiei nucleare civile din România, a fost înființat un grup de lucru mixt, format din reprezentanți ai guvernului român și american, autoritățile de reglementare din cele două state și companiile implicate în dezvoltarea proiectului Reactoarelor Modulare Mici al României.

Pe 5 iulie, DS Private Equity (“DSPE”) a semnat Acordul de tip Term sheet cu Nuclearelectrica și Nova Power & Gas (parte a Grupului E-Infra), acționarii RoPower, compania de proiect ce dezvoltă Centrala SMR din Doicești, România, cu intenția de a investi 75 milioane de Euro pentru dezvoltarea studiului FEED 2.

Suma de 75 de milioane de Euro care va fi investită de DSPE, cu sediul central la Seul, face parte din angajamentul public-privat al partenerilor multinaționali din Statele Unite, Japonia, Republica Coreea și Emiratele Arabe Unite de a oferi până la 275 de milioane de dolari pentru proiectul Reactoarelor Modulare Mici (SMR) din România.

În luna august, s-a finalizat Faza 1 a FEED („Front-End Engineering and Design”) a proiectului SMR de la Doicești, proiectul trecând în Faza 2 care va presupune o definire detaliată a scopului proiectului, o creștere a nivelului de precizie a estimărilor privind costul, stabilirea detaliilor de finanțare și analiza inițială a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică”.

Președintele american Joe Biden a anunțat la Summitul G7 de la Hiroschima, din mai, că două instituții americane pregătesc acordarea unor împrumuturi cu valoarea totală de 4 miliarde de dolari României, pentru punerea în funcțiune de reactoare modulare mici, care i-ar asigura independența energetică.

Potrivit unui comunicat al Casei Albe, cea mai mare parte din această sumă, 3 miliarde de dolari, ar putea fi asigurată de către Export–Import Bank of the United States, iar 1 miliard de dolari să fie acordat de către U.S. International Development Finance Corporation (DFC), o instituție federală care asigură finanțarea proiectelor de dezvoltare.

Centrala cu reactoare SMR de la Doicești, cu o capacitate estimată la 462 MW, cu șase unități SMR fabricate cu tehnologie NuScale, ar urma să fie pusă în funcțiune la finalul acestui deceniu, urmând să fie a doua astfel de centrală cu tehnologie NuScale la nivel global.

 

Te-ar mai putea interesa și
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect direct al taxelor introduse din 2023
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale de sănătate, a încheiat primele zece luni ale acestui an cu deficit de......
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook, deţinută de compania americană Meta, a restricţionat capacitatea mass-media care operează în teritoriile ...
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a aprobat miercuri, prin hotărâre, declanşarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, ...
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Centrul american pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) a anunţat miercuri că un pacient a fost spitalizat din cauza ...