Guvernul va înainta Parlamentului un act normativ privind controlul intern al instituţiilor publice

Economica.net
19 07. 2016
dacian_ciolos_a_publicat_lista_cu_prioritatile_guvernului_355706_99474600

‘Ca să previi, trebuie să ştii. Cei care sunt în fruntea treburilor – de la nivel de prim-ministru şi după aceea, mergând în jos, ministere, autorităţi publice, companii de stat – să ştie ce se întâmplă în aria lor de activitate. Asta înseamnă să verifici, înseamnă să controlezi periodic, în prealabil, nu doar răspunzând la ‘focuri’ care se aprind, la probleme care apar din când în când. (…) Deci, o analiză calitativă a activităţii unei entităţi, un audit, (…) din punct de vedere organizaţional, de resurse umane, conflicte de interese, un aspect pe care, de obicei, Corpul de control îl urmăreşte în acţiunile sale, şi chiar şi aspecte financiare, fără a se suprapune în această zonă cu ceea ce face Curtea de Conturi, de exemplu, sau auditorul intern al acelei entităţi’, a declarat Valentin Mircea la dezbaterea privind Strategia Naţională Anticorupţie 2016-2020, intitulată ‘Noua Strategie Naţională Anticorupţie – integritate, transparenţă, educaţie’.

Valentin Mircea a explicat că o echipă a început să lucreze din luna ianuarie la baza legală care să reglementeze această funcţie de control şi să o facă aplicabilă în administraţia publică – în principal centrală, dar şi locală.

‘Auziţi mereu de Corpul de control de la un minister, de la prim-ministru, de alte controale administrative făcute de alte autorităţi administrative, numai că sunt disparate, sunt necoordonate aceste controale, baza legală este disparată şi fiecare face după proceduri proprii. (…) Este cât se poate de util şi de eficient. Sperăm să avem, deja, un prim text undeva în toamna acestui an în atenţia Parlamentului pe această legislaţie de control intern’, a adăugat şeful Corpului de control al premierului.

Potrivit acestuia, pentru acest domeniu este nevoie de personal calificat, care să fie remunerat corespunzător.

‘Se întâmplă, cel puţin în ministere, ca aceia din corpurile de control să fie, cumva, ultimii pe listă, cei care nu aveau altceva de făcut. Este o realitate în ministere, două-trei persone care au nu cine ştie ce calificare, nici ei nu sunt prea ambiţioşi, fiindcă ştiu că nu au cu ce şi atunci nici salariul nu este unul la nivelul ministerului, ci mai degrabă la nivelul personalului auxiliar şi, ca atare, funcţia este absolut formală’, a subliniat Valentin Mircea.

Şeful Corpului de control al premierului a arătat că aceasta este una dintre explicaţiile pentru care ‘controlul lipseşte în zone mari’ şi autorităţile află de probleme atunci când acestea devin ‘acute şi explodează’.

‘Sunt probleme de orice gen, de funcţionare a unei instituţii, cum s-a întâmplat în sistemul medical. Au tot izbucnit aceste probleme, unele ştiute, altele mai puţin ştiute, dar care puteau fi anticipate foarte bine, măcar ştiute şi încercată rezolvarea lor prin astfel de acţiuni de control sistematic’, a mai declarat Valentin Mircea.