Plafonarea prețurilor la energie electrică și gaze ar putea fi prelungită până la finalul anului
“Am abordat și datoriile care sunt în acest moment, le-am prevăzut în bugetul de stat pentru a le stinge, atât la Ministerul Energiei, cât și la Ministerul Muncii. Cu certitudine Guvernul României va lua măsuri astfel încât zona de plafonare către consumatori și către economie să fie menținută”, a declarat premierul întrebat de ziariști despre continuarea plafonării
“Vom încerca să acoperim tot anul. Va veni domnul ministru al energiei cu toate detaliile. În acest moment se lucrează la nivel guvernamental, toți cei trei vicepremieri, cu ministrul Energiei, și vom veni cu soluții. Să ne vină și de la Comisie să ne spună ce nu a funcționat și unde sunt problemele. Și mai avem și o decizie a CCR la care așteptăm motivarea. Nu putem lua o decizie până nu avem toate informațiile”, a spus premierul întrebat cât timp va mai funcționa schema.
Nu este clar însă dacă toți clienții vor beneficia de prețuri plafonate tot anul, prmeierul vorbind despre „vulnerabili și zona de economie”.
Unul dintre scenariile de lucru aflate pe masă este păstrarea schemei de compensare-plafonare şi după 1 aprilie 2025, iar o decizie finală va fi luată până pe 1 februarie, a declarat într-o conferinţă de presă din 9 uanuarie, ministrul Energiei, Sebastian Burduja,
„Unul dintre scenariile de lucru este păstrarea schemei de compensare-plafonare, aşa cum este astăzi, pentru trei-şase luni, având în vedere că situaţia în regiune este complicată, având în vedere creşterile de preţ la gaz, mai ales pe piaţa internaţională şi având în vedere că vrem să îi protejăm pe clienţii finali. Vom lua decizia până la finalul lunii ianuarie. Ne vom reuni din nou în cadrul Comitetului interministerial şi vom alege cea mai bună opţiune: păstrăm schema actuală exact aşa cum e, ţintim mai bine sprijinul pentru consumatorii vulnerabili şi subvenţionăm pe baza datelor socio-economice din fiecare gospodărie, şi nu pe baza nivelului de consum, cum s-a mers până acum, sau optimizăm într-un alt fel schema de compensare-plafonare actuală. Asta înseamnă să renunţăm la unul dintre praguri sau să ajustăm un altul. Vom vedea. În orice caz, până la 1 februarie ar trebui să avem o decizie luată”, a spus Burduja.