Patronii firmelor cu capital privat vor fi astfel scutiţi, conform unui proiect de ordonanţă de urgenţă obţinut de MEDIAFAX, de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate, a contribuţiei de asigurări pentru șomaj şi a contribuției de asigurări pentru accidente de muncă și boli profesionale.
Angajatorilor li se va impune însă să restituie imediat şi cu precădere contravaloarea tuturor scutirilor de la plata contribuţiilor sociale dacă efectuează concedieri colective în anul calendaristic în care au beneficiat de această facilitate.
Prin derogare de la prevederile reglementărilor legale în vigoare, perioada de scutire de la plată a contribuțiilor sociale datorate va constitui stagiu de cotizare în sistemul public de pensii, în sistemul asigurărilor pentru șomaj și în sistemul de asigurare pentru accidente de muncă și boli profesionale.
„În prezent, datorită (din cauza – n.r.) efectelor negative ale crizei economico-financiare, foarte mulți angajatori cu capital privat își întrerup sau își reduc temporar activitatea pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, fără încetarea raporturilor de muncă. Pe durata reducerii și/sau a întreruperii temporarea activității, salariații implicați în activitatea redusă sau întreruptă, care nu mai desfășoară activitate, beneficiază de o indemnizație, plătită din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mică de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat. Cu toate că activitatea este redusă sau întreruptă, angajatorii suportă un volum mare de cheltuieli pentru plata contribuțiilor sociale aferente indemnizației plătită salariaților ale căror contracte individuale de muncă sunt suspendate temporar”, este explicaţia deciziei pregătite de Guvern.
Reintroducerea acestui sistem este argumentată prin necesitatea asigurării funcționării întreprinderilor cu capital privat pe timp de criză și a păstrării locurilor de muncă, având în vedere efectele negative ale crizei economice în ceea ce privește reducerea numărului de operatori activi pe piață, înăsprirea condițiilor de creditare și accesul încă limitat al întreprinderilor din România la creditare și garantare, precum și, în general, gradul scăzut de capitalizare a acestora, în scopul reducerii numărului falimentelor în special în rândul întreprinderilor mici și mijlocii și pentru asigurarea menținerii în vigoare a contractelor de muncă ale specialiștilor în perioadele cu activitate economică redusă.
Guvernul consideră astfel că situația economică „este una excepțională” şi se impune luarea unor măsuri urgente care să vizeze reducerea, pentru o perioadă determinată de timp, a plăților datorate de angajatorii cu capital privat la diversele fonduri de asigurări sociale.
În 2009 şi 2010, Guvernul Boc a aplicat la rândul său aceste facilităţi acordate angajatorilor conform OU 28/2009 privind la şomajul tehnic, constând în scutirea angajatorilor aflaţi în situaţia de reducere sau întrerupere temporară, totală sau parţială, a activităţii, de la plata contribuţiilor de asigurări sociale, pentru maximum 90 zile.
Efortul financiar anual din bugetul general consolidat s-a ridicat la 439,2 milioane lei (din care un minus de 73,8 milioane lei la venituri obţinute din impozitul pe venit şi un minus de 365,4 milioane lei la contribuţii de asigurări), pentru aproximativ 200.000 angajaţi trimişi în şomaj tehnic.
Patronatele şi sindicatele au insistat ca sistemul să fie prelungit şi în 2011, dar premierul Emil Boc a decis atunci prelungirea va fi acceptată doar dacă se va ajunge la concluzia că o astfel de măsură se impune şi că facilităţile nu sunt utilizate în alte scopuri. Sistemul nu a mai fost însă prelungit.