Guvernul vinde salariaţilor Electrica acţiuni pentru care poate încasa peste 190 milioane de euro

Salariaţii Electrica vor putea cumpăra acţiuni la filialele privatizate la un preţ cuprins între 3,17 euro şi 45,26 euro pe acţiune, în funcţie de filială, mai mare decât preţul cu care statul şi-a cedat acţiunile în 2005 către E.ON, Enel şi CEZ, încasările totale estimate depăşind 190 milioane euro
Economica.net - mie, 20 feb. 2013, 14:12
Guvernul vinde salariaţilor Electrica acţiuni pentru care poate încasa peste 190 milioane de euro

Estimarea de încasări este calculată pe scenariul în care Guvernul va decide să vândă un număr de acţiuni reprezentând exact 10% din capitalul social al fiecărei filiale.

În 2005, Electrica SA a privatizat patru filiale către grupurile energetice E.ON (Germania), Enel (Italia) şi CEZ (Cehia), iar în contractele de privatizare a fiecărei filiale, unele reorganizate ulterior în diferite entităţi, a fost asumată vânzarea către salariaţii Electrica a unui pachet de „până la 10% din acţiuni”, fără să fie menţionat dacă titlurile vor fi cedate de către cumpărător sau stat.

Până în prezent, însă, niciun salariat nu a putut cumpăra acţiuni, întrucât termenele până la care puteau realiza acest lucru au fost prelungite de la un an la altul, prin hotărâri de guvern.

În cazul fostei Electrica Oltenia, preluată de CEZ, termenul prevăzut de lege privind achiziţia titlurilor a expirat în 2008 şi nu a mai fost prelungit.

Un document obţinut de MEDIAFAX relevă însă că statul a decis să pregătească vânzarea acţiunilor către salariaţi şi a calculat deja preţul pe acţiune, ceea ce presupune că operaţiunea de vânzare va începe chiar în acest an.

În document se arată că statul poate vinde acţiuni reprezentând maximum 10% din capitalul social al fiecărei filiale privatizate, iar numărul minim de acţiuni care vor face obiectul vânzării pentru fiecare entitate va fi aprobat de Guvern.

Titlurile vor fi vândute din pachetele încă deţinute de Electrica la aceste filiale, astfel că titlurile vor fi cedate de către stat, nu de cumpărător.

Preţul de vânzare stabilit de Guvern pentru angajaţi este mai mare raportat la cel cu care statul şi-a cedat acţiunile în 2005 către companiile străine, dar în condiţiile în care contractele de privatizare au inclus şi angajamente de investiţii.

La Enel Distribuţie Muntenia vor fi vândute până la 2.713.653 acţiuni ordinare nominative (reprezentând 10% din capital) deţinute de Electrica SA, preţul stabilit pentru aceste titluri fiind de 45,26 euro/acţiune (în condiţiile în care, în 2005, statul şi-a vândut din participaţie la un preţ de 41,28 euro/acţiune).

Acelaşi preţ, de 45,26 euro/acţiune, va fi propus angajaţilor Electrica SA şi pentru acţiuni la Enel Energie Muntenia, unde pot fi vândute maximum 370.044 acţiuni, respectiv 10% din capitalul social.

Pentru E.ON Energie România, unde pot fi vândute până la 1.033.962 acţiuni, Guvernul a stabilit un preţ de 4,25 euro/acţiune (3,43 euro la privatizare), iar pentru Enel Distribuţie Banat, cu până la 3.821.586 acţiuni, a fost fixat un preţ de 3,57 euro/acţiune (2,92 euro în 2005).

Vor mai fi vândute până la 2.802.856 acţiuni deţinute de Electrica la Enel Distribuţie Dobrogea cu 4,50 euro/acţiune (2,50 euro în urmă cu opt ani) şi până la 1.400.000 acţiuni la Enel Energie cu 3,96 euro/acţiune.

Cel mai mic preţ pe acţiune, de 3,17 euro (faţă de 3,08 euro în 2005), a fost stabilit pentru titlurile deţinute de Electrica SA la E.ON Moldova Distribuţie, unde pot fi vândute cel mult 4.997.361 acţiuni.

„Preţul pe acţiune va fi cel menţionat atât la vânzarea acţiunilor de vânzare de la Electrica SA către asociaţiile salariaţilor, pe de o parte, cât şi la transmiterea acţiunilor de vânzare de la asociaţiile salariaţilor către persoanele îndreptăţite, pe de altă parte”, se arată în document.

În condiţiile în care Guvernul va decide să vândă numărul maxim de acţiuni posibil, reprezentând câte 10% din capitalul social al fiecărei filiale privatizate, încasările totale s-ar ridica la 191,6 milioane euro.

Toate cheltuielile aferente pregătirii, realizării şi finalizării procesului de vânzare de acţiuni către persoanele îndreptăţite, prin intermediul asociaţiilor salariaţilor, inclusiv achiziţia serviciilor de consultanţă, vor fi suportate de Electrica.

Te-ar mai putea interesa și
Italia încearcă evitarea finanţării maşinilor din China prin reducerea sprijinului acordat industriei auto
Italia încearcă evitarea finanţării maşinilor din China prin reducerea sprijinului acordat industriei auto
Guvernul Italiei intenţionează să reducă fondurile alocate anterior în vederea sprijinirii industriei auto a ţării, pentru a evita finanţarea maşinilor produse în China, a anunţat......
Viktor Orban: Trump va schimba lumea, Europa trebuie să se adapteze. SUA vor ieşi din războiul din Ucraina, iar UE nu poate finanţa de una singură acest conflict
Viktor Orban: Trump va schimba lumea, Europa trebuie să se adapteze. SUA vor ieşi din războiul din Ucraina, iar UE nu ...
În timpul preşedinţiei lui Donald Trump, Statele Unite vor ieşi din războiul din Ucraina, pentru că liderul republican ...
Tranzacția Profi-Mega Image s-ar putea finaliza de-abia anul viitor. Ce spune Ahold Delhaize
Tranzacția Profi-Mega Image s-ar putea finaliza de-abia anul viitor. Ce spune Ahold Delhaize
Pentru prima dată de la anunțul tranzacției dintre Ahold Delhaize, proprietarul Mega Image, și Enterprise Investors, ...
Electrica se va împrumuta masiv. Decizie aprobată de acționari
Electrica se va împrumuta masiv. Decizie aprobată de acționari
Acționarii Electrica aprobat o emisiune de obligațiuni verzi de până de 500 de milioane de euro și cotractarea unei ...