Guvernul vrea 3 miliarde de euro de la chinezi pentru investiţii energetice
Potrivit lui Traicu, partea română a propus companiei China Huadian Engineering să se implice în construcţia unui grup energetic de 400 MW la termocentrala Mintia, investiţie de circa 400 milioane dolari.
Un alt proiect în care ar putea fi atrasă compania chineză este realizarea unui grup energetic de 250 MW la Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare (RAAN), estimat la aproximativ 250 milioane de dolari.
„Le-am propus şi implicarea în hidrocentrala Tarniţa-Lăpuşteşti şi au manifestat interes”, a declarat Traicu într-o conferinţă de presă.
Investiţia în hidrocentrala de la Tarniţa este estimată la 1,1 miliarde euro.
China Huadian a câştigat în luna mai o licitaţie pentru construcţia unui grup energetic nou la termocentrala Rovinari, cu o capacitate de 500-600 MW, investiţie de 1,1 miliarde dolari.
„Am stabilit data de semnare a memorandumului, şi anume la finele acestui an. În aprilie-mai 2013 va avea loc finalizarea companiei de proiect care va monta acest grup energetic”, a spus Traicu.
Traicu a adăugat că Ministerul Economiei a propus unei alte companii chineze, China Coal Group, să se implice în modernizarea unor mine de huilă din Valea Jiului şi din Drobeta Turnu-Severin, în vederea creşterii producţiei de cărbune pentru producţia de electricitate.
„Am discutat (…) modernizarea exploatărilor din subteran din Valea Jiului ale Complexului Energetic Hunedoara. Ţinta este să ajungem la exploatarea a patru milioane tone huilă anual, de la 1,5 milioane tone pe an în prezent. Necesarul de investiţii este de 16-30 milioane dolari, depinde de ce va arăta studiul de fezabilitate”, potrivit secretarului de stat.
Ministerul Economiei vizează asocierea cu compania chineză şi în vederea modernizării minei Husnicioara (Mehedinţi), care asigură cărbunele pentru centrala Drobeta-Severin deţinută de RAAN.
„Un studiu făcut în această vară a arătat că există disponibilităţi suficient de mari pentru o producţie de două milioane de tone pentru o perioadă de 30 de ani”, a mai spus Traicu.
Peste jumătate dintre termocentralele din România sunt în exploatare de peste 30 de ani, având tehnologii învechite şi randamente foarte scăzute.