”Susţin ca CEC sa intre pe piaţa asigurărilor”, a spus premierul, arătând că sunt două posibilităţi, fie să înfiinţeze o companie nouă sau să preia de pe piaţă o companie, relatează News.ro.
”Nu voi fi de acord să înfiinţăm compania dacă nu e şi pe asigurări”, a mai spus şeful Executivului. Premierul a precizat că cel mai devreme, această companie de asigurări a CEC ar putea fi înfiinţată în trei luni.
Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a declarat marţi, în contextul scandalului legat de insolvenţa companiei Euroins şi majorarea poliţelor RCA, că a solicitat CEC-ului să îşi depună documentele de autorizare la ASF şi are o lună de zile să se autorizeze, relatează News.ro.
Întrebat la Parlament despre acea companie a statului care să intre pe piaţa de asigurări, ministrul Finanţelor a spus:” Are o lună de zile, am solicitat şi ieri CEC-ului şi vă spun şi dvs, are o lună de zile să se autorizeze, să îşi depună documentele de autorizare la ASF”, a spus ministrul Finanţelor.
Adrian Câciu a arătat că în momentul în care începe procedura de autorizare, din ce a discutat în trecut cu preşedintele ASF, Nicu Marcu, ASF va da tot concursul ca autorizaţiile să vină, respectând toate criteriile legale, să vină rapid şi să intre cât mai rapid în piaţă.
Despre riscul declanşării unei proceduri de infringement, ministrul a spus: Nu vreţi să protejăm mai întâi cetăţenii? Eu vreau să văd proiectul şi să ne uităm în concordanţa lui cu legislaţia europeană şi cu modul în care până la urmă corespunde sau nu. Pe de altă parte, este important ca cetăţenii şi companiile să fie protejate de această situaţia”, a spus Câciu, afirmând că relaţia cu Comisia Europeană, pentru piaţa de asigurări, tot ASF-ul o are.
Despre o majorare a poliţelor RCA, ministrul Finanţelor a afirmat că vor vedea care sunt preţurile din piaţă. ”Vedem proiectul de la ASF”, a mai spus Adrian Câciu.
Despre decizia înființări unei companii de asigurări deținută de stat, a vorbit și purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, la sfârșitul ședinței Executivului.
El a anunțat că Guvernul dorește ca statul român să aibă o prezență activă în domeniu asigurărilor și că deja există o inițiativă care cel mai probabil este legată de CEC Bank, prin intermediul căruia statul să dețină o firmă de asigurare.
”Guvernul României este gata să vină în sprijinul celor afectaţi de cee ace se întâmplă pe piaţa asigurărilor auto, pe piaţa RCA. Ministerul de Finanţe este pregătit să aducă pe masa Guvernului aceste propuneri, deja aceste proipuneri au fost prezentate în cadrul procedurii de prezentare transparentă guvernamentală, relatează News.ro.
”În următoarele zile cel mai probabil va ajunge pe masa Guvernului şi va intra în vigoare. Este vorba de tarife de primă maxime pentru asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţelor persoane prin accidente de vehicule şi de tramvaie, sunt stabilite la nivelul propriilor tarife de primă care au fost practicate de către fiecare asigurător RCA la data de 1 martie 2022, fiind valabile pentru o perioadă de șase luni de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, în măsura în care hotărârea trece prin guvern şi este aprobată”, a spus Dan Cărbunaru.
”Este încă o dovadă a faptului că acest Guvern intervine cu responsabilitate şi este pregătit să facă acest lucru ori de câte ori este nevoie, respectând reglementările legale şi rolul pe care diferitele autorităţi îl joacă în acest context”, el menţionând că ”ASF este o autoritate independentă, care funcţionează sub autoritatea Parlamentului României”.
Despre intenţia Guvernului de a introduce o nouă companie pe piaţa asigurărilor, Dan Cărbunaru a spus: ”Este vorba de dorinţa Guvernului, exprimată şi de către premier, ca statul român să aibă o prezenţă activă în acest domeniu şi există un demers care cel mai probabil va fi legat de CEC, prin intermediul căruia statul român să poată intra pe piaţa asigurărilor auto, cu produse în contextul funcţionării pieţei”.
Întrebat în cât timp ar putea intra pe piaţă o astfel de companie, Carbunaru a spus: ”De îndată ce vor fi parcurse toate procedurile legale care necesită nu doar termene dar şi o pregătire în domeniu”.
Proiectul de plafonarea a tarifelor RCA pe şase luni, elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), a fost publicat în dezbatere de Ministerul Finanţe. Autorităţile vor astfel să îngheţe temporar, pentru șase luni, tarifele de primă practicate de asigurători pentru contractele RCA încheiate ulterior datei intrării în vigoare la nivelul tarifelor de primă proprii calculate şi practicate de aceştia la data de 1 martie 2022, iar în situaţia în care tarifele de primă practicate la 1 martie 2022 sunt mai mari decât cele practicate la data de 1 martie, 2023 atunci asigurătorii RCA aplică cel mai mic tarif de primă, ”astfel fiind asigurată o dispersie a riscurilor la nivelul pieţei de asigurări”.
Comisionul de distribuţie se va limita la un maximum de 8% din prima brută încasată. În ultima perioadă a fost înregistrată o evoluţie ascendentă a tarifelor de primă practicate de către asigurătorii RCA, se arată în document, iar prin această măsură „se elimină potenţialul impact negativ al creşterii preţurilor inclusiv ca urmare a inflaţiei şi a luării în calcul a ultimului tarif de referinţă publicat de către ASF în luna martie 2023”.