Guvernul vrea mai mulţi bani pe acţiunile Electrica Muntenia Sud ce vor fi vândute către Enel

Guvernul a ridicat preţul la care Electrica va vinde Enel câte 13,57% din acţiunile deţinute la Enel Distribuţie Muntenia şi Enel Energie Muntenia, de la 107,075 euro/acţiune la 124,60 euro/acţiune, dorind acum să încaseze peste 521 milioane euro, cu 73 milioane euro mai mult decât calcula iniţial.
Economica.net - mar, 27 nov. 2012, 15:26
Guvernul vrea mai mulţi bani pe acţiunile Electrica Muntenia Sud ce vor fi vândute către Enel

O hotărâre adoptată marţi de Executiv stabileşte că acţiunile pe care Electrica are dreptul să le vândă către Enel, în baza contractului de privatizare a Electrica Muntenia Sud (EMS), vor fi cedate la un preţ de 124,60 euro/acţiune, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Andrei Zaharescu.

Electrica vinde 3.683.736 acțiuni deţinute la Enel Distribuție Muntenia şi 502.328 acțiuni la Enel Energie Muntenia, reprezentând 13,57% din totalul acţiunilor deţinute de stat la cele două societăţi.

În urmă cu două săptămâni, aceeaşi sursă afirma că aceste acţiuni vor fi vândute la un preţ unitar de 107,075 euro. Preţul era anunţat atunci după o discuţie pe această temă în şedinţa de guvern.

Conform noului anunţ al Guvernului, preţul total de vânzare a acţiunilor se ridică la 521,5 milioane euro.

În urmă cu două săptămâni, suma de încasat era estimată la 448,2 milioane euro, bazată atunci pe un preţ mai mic pe acţiune.

Şi în urmă cu două săptămâni, ca şi acum, Guvernul a anunţat că valorile sunt incluse în raportul firmei de consultanţă KPMG.

Electrica mai deţine câte 23,57% din acţiunile Enel Distribuţie Muntenia şi Enel Energie Muntenia, din care câte un pachet de 10% este rezervat angajaţilor Electrica.

Electrica Muntenia Sud a fost preluată de Enel printr-o tranzacţie finalizată în 2008 şi divizată în două companii, pe tipuri de activitate.

Conform contractului de privatizare încheiat cu Enel în 2007, Electrica are opţiunea de vinde către grupul italian, iar investitorul are obligaţia să cumpere, pachetele de câte 13,57% din acţiunile celor două companii care înglobează activele şi operaţiunile fostei Electrica Muntenia Sud.

În ultimii doi ani, Electrica nu a activat această clauză de vânzare a acţiunilor.

Prin vânzarea a 50% din acţiunile EMS, grupul italian Enel a plătit direct statul român 394,8 milioane euro. Tranzacţia a presupus însă ca investitorul italian să ajungă la o participaţie de 64,4%, printr-o majorare de capital de 425 milioane euro. Enel a achiziţionat astfel 9.565.473 acţiuni ordinare, fiecare cu o valoare nominală de 10 lei, şi a subscris pentru alte 10.301.278 acţiuni nominative ordinare dematerializate, tot cu o valoare nominală de 10 lei fiecare.

La sfârşitul anului 2009, preţul a fost ajustat în sus cu 38 de milioane euro, suma plătită statului urcând astfel la 432,9 milioane euro.

Într-un raport prezentat în vara anului trecut, Enel Investment Holding estima că pachetul de 23,57% din acţiunile Enel Distribuţie Muntenia (incluzând astfel şi acţiunile rezervate angajaţilor Electrica) are o valoare de 330 milioane euro, în urcare de la 272 milioane euro la 31 decembrie 2010.

În cazul Enel Energie Muntenia, participaţia de 23,57% deţinută încă de Electrica era evaluată de grupul iutalian la 58 milioane euro, faţă de 48 milioane euro în decembrie 2010.

Enel Energie Muntenia şi Enel Distribuţie Muntenia alimentează cu energie municipiul Bucureşti şi judeţele Giurgiu şi Ilfov, deservind circa 1,1 milioane de clienţi.

Te-ar mai putea interesa și
Jenate de sancțiuni, companiile ruse au început să folosească criptomonede
Jenate de sancțiuni, companiile ruse au început să folosească criptomonede
Companiile ruse au început să folosească criptomonede în plăți internaționale în urma modificărilor legislative care au permis o astfel de utilizare pentru a contracara sancțiunile......
Cum poți scoate profit maxim folosind servicii uzuale oferite de toate băncile din România
Cum poți scoate profit maxim folosind servicii uzuale oferite de toate băncile din România
Șeful direcției Business din ING Bank, Florin Ilie, arată că anumite servicii bancare care sunt subutilizate de firme ...
Vești proaste de Sărbători. Vine criza cea mare, avem cel mai mare deficit din lume: România va fi mai rău decât Grecia. Bugetul este o ficțiune, o vrăjeală, nici nu știm cât este gaura!
Vești proaste de Sărbători. Vine criza cea mare, avem cel mai mare deficit din lume: România va fi mai rău decât Grecia. ...
Profesorul de economie Bogdan Glăvan, adept militant al piețelor libere, spune că România se apropie de o criză foarte ...
Cod galben de vânt în București. Pompierii au intervenit în 101 cazuri în Capitală și județul Ilfov
Cod galben de vânt în București. Pompierii au intervenit în 101 cazuri în Capitală și județul Ilfov
Pompierii au gestionat 101 intervenţii în Bucureşti şi judeţul Ilfov, miercuri, în intervalul orar 10:00 - 18:00, pe ...