Guvernul vrea să crească, prin OUG, indemnizaţiile membrilor Consiliului de Administraţie al CNAS şi Caselor de Asigurări din teritoriu – proiect
Cum e acum
Nivelurile actuale ale indemnizaţiilor membrilor Consiliilor de Administrație ale CNAS şi ale CJAS din ţară au fost stabilite prin OUG nr. 133/2010 care modifică şi completează Legea Sănătăţii. Concret:
Membrii Consiliului de Administraţie al CNAS, cu excepţia preşedintelui şi vicepreşedinţilor, beneficiază de indemnizaţie lunară de până la 1% din indemnizaţia preşedintelui CNAS, în condiţiile prezenţei efective la şedinţele consiliului, conform alineatului (5) al articolului 292 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii.
- Economica.net vă aminteşte că această prevedere a fost instituită prin OUG nr. 133/2010 şi prin OUG nr. 12/2021.
Cum e în teritoriu
Mandatul membrilor Consiliilor de Administraţie ale Caselor de Asigurări este de patru ani. Membrii Consiliilor de Administrație ale Caselor Judeţene de Asigurări de Sănătate şi CASMB beneficiază de indemnizaţie lunară de până la 1% din salariul funcţiei de director general al Casei de Asigurări respective, în condiţiile prezenţei efective la ședințele consiliului de administraţie, se arată la alineatul (2) al articolului 297 din Legea nr. 95/2006, consultat de Economica.net.
„În acest context, este necesară realizarea unei proporţionalităţi între atribuţiile, responsabilitatea şi nivelul indemnizaţiilor pentru membrii consiliilor de administraţie, în vederea combaterii nivelului demotivant și discriminant de salarizare, raportat la activitatea sistemului de asigurări sociale de sănătate, ținând cont și de contextul epidemiologic deosebit pe care îl traversăm”, explică executivul în nota de fundamentare a proiectului de OUG, consultat de Economica.net.
Cum se schimbă
Alineatul (5) al articolului 292 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii se modifică și va avea următorul cuprins:
(5) Membrii Consiliului de Administraţie al CNAS, cu excepția președintelui și vicepreședinților CNAS, beneficiază de o indemnizaţie lunară de 10% din indemnizaţia preşedintelui CNAS, în condiţiile prezenţei efective la şedinţele consiliului de administraţie, proporțional cu numărul de şedinţe ale consiliului de administraţie la care participă efectiv”, scrie în proiectul de OUG, studiat de Economica.net.
Alineatul (2) al articolului 297 din Legea nr. 95/2006 se modifică și va avea următorul cuprins:
(2) Mandatul membrilor Consiliilor de Administraţie ale Caselor de Asigurări de Sănătate este de 4 ani. Membrii Consiliilor de Administraţie ale Caselor de Asigurări de Sănătate, cu excepția directorilor generali, beneficiază de o indemnizaţie lunară de 5% din salariul funcţiei de director general al Casei de Asigurări de Sănătate respective, în condiţiile prezenţei efective la şedinţele consiliului de administraţie, proporțional cu numărul de şedinţe ale consiliului de administraţie la care participă efectiv, mai prevede proiectul de OUG, consultat de Economica.net.
Atenţie! Aceste prevederi fac parte dintr-un proiect de OUG, lansat recent în dezbatere publică. Drept care, deocamdată nu se aplică. Actul normativ trebuie să fie aprobat de guvern şi publicat în Monitorul Oficial. Economica.net va urmări subiectul şi va reveni cu detalii despre forma finală în care actul normativ va intra în vigoare.
Cu atribuţii are Consiliul de Administrație al CNAS
Unul dintre organele de conducere ale Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate este Consiliul de Administrație care este constituit din nouă membri, cu un mandat pe patru ani, dintre care unul ocupă funcţia de preşedinte şi doi ocupă funcţiile de vicepreşedinte în cadrul CNAS, potrivit art. 286 din Legea nr. 95/2006, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
Salarizarea vicepreşedinților se face la nivelul indemnizaţiei prevăzute de lege pentru funcţia de subsecretar de stat, conform art. 292 alin. (3) lit. b) din Legea nr. 95/2006, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
Principalul rol al Consiliului de Administraţie, ca organ de conducere al CNAS, este de a realiza strategia în domeniul asigurărilor sociale de sănătate.
Printre atribuţiile CA al CNAS se numără şi aprobarea proiectului bugetului fondului, avizarea repartizării pe Case de Asigurări a bugetului fondului, avizarea proiectului contractului-cadru şi al normelor metodologice de aplicare a acestuia, şi avizarea listei medicamentelor de care beneficiază asiguraţii cu sau fără contribuţie personală.