Guvernul vrea să impună de la 1 februarie o schemă de compensare la electricitate și gaze pentru industria alimentară
„Am discutat astăzi la Guvern ca, pentru zona de agricultură, pentru industria alimentară, ţinând cont că securitatea alimentară este o componentă foarte importantă a securităţii noastre naţionale, am discutat să avem o schemă de compensare nu numai pentru întreprinderi mici şi mijlocii, ci şi pentru procesatorii mari, pentru producătorii de carne de pui, pentru toţi cei care sunt în această zonă, şi, începând cu data de 1 februarie, vrem să o avem în funcţiune. Discut cu domnul ministru Chesnoiu şi vom merge în Guvern cu un proiect legislativ, în aşa fel încât să avem o schemă de ajutor de stat pentru cei care lucrează în această industrie. Practic, din preţul la energie electrică, din preţul la gaze naturale să îi ajutăm compensând factura, în aşa fel încât să fie competitivi pe piaţă şi preţul alimentelor să nu crească”, a explicat Virgil Popescu la finalul BPN al PNL.
Ministrul a adăugat că, în urma discuţiilor avute la Guvern, se are în vedere şi un sprijin pentru IMM-uri, condiţia fiind, însă, ca angajatorii să păstreze locurile de muncă.
„Mai mult, pentru IMM-uri gândim o schemă de ajutor, după data de 1 aprilie, în aşa fel încât IMM-urile şi cu beneficiarii Legii plafonării şi compensării să poată să beneficia, în continuare, cel puţin până la data de 1 iulie, de acest ajutor, dar vreau să transmit un mesaj clar pentru toţi cei care vor fi potenţiali beneficiari: vom urmări ca acest ajutor de stat să se ducă ţintit către ei, dar să-şi asume şi anumite condiţionalităţi, cum ar fi păstrarea locurilor de muncă. Dorim să-i ajutăm, sigur, dar dorim şi din partea mediului de afaceri să păstreze locurile de muncă”, a mai declarat Virgil Popescu.
Un proiect de ordonanţă de urgenţă care va cuprinde măsurile anunţate va fi prezentat în Guvern în cel mai scurt timp, a arătat Virgil Popescu.