Guvernul vrea să încaseze 700 mil. euro din taxele de licenţă pentru comunicaţii mobile

Guvernul a stabilit cuantumul taxelor minime de licenţă pentru dreptul de utilizare a frecvenţelor radio în comunicaţii mobile şi estimează că la buget vor fi astfel atrase, în urma licitaţiilor, cel puţin 700 milioane de euro.
Economica.net - mie, 13 iun. 2012, 17:08
Guvernul vrea să încaseze 700 mil. euro din taxele de licenţă pentru comunicaţii mobile

„A fost aprobată hotărârea de guvern privind stabilirea cuantumului valorilor minime ale taxelor de licenţă pentru acordarea drepturilor de utilizare a frecvenţelor radio în benzile de frecvenţă 790-862 mHz, 880-915 mHz, 925-960 mHz, 1710-1785 mHz, 1805-1880 mHz şi 2500-2600 mHz. Este vorba de o sumă, în clipa în care vor fi scoase la licitaţie aceste frecvenţe, minimul sumei care ar putea ajunge la bugetul statului ar fi de 700 milioane de euro”, a spus purtătorul de cuvânt al Guvernului, Andrei Zaharescu.

Ministrul Comunicaţiilor, Dan Nica, a anunţat recent că actul normativ care va reglementa modul de derulare a licitaţiei pentru acordarea licenţelor de comunicaţii mobile şi costurile acestora va fi discutat în Guvern.

„Nu sunt schimbări în condiţiile care au fost anunţate autoritatea de reglementare. Preţurile de pornire au fost menţinute. Licenţele vor fi câştigate de operatorii care vor licita cel mai mult pentru adjudecarea licenţelor de telefonie mobile. Aceste licenţe permite introducerea serviciilor de telecomunicaţii din generaţia a patra (4G). Sper ca până la finele luniii august sau până la începutul lunii septembrie licitaţia să se încheie”, a spus Nica.

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a anunţat, în prima parte a lunii martie, că preţurile de pornire pentru cele 56 de licenţe pentru comunicaţii mobile însumează 726,8 milioane de euro şi variază între 800.000 şi 40 milioane de euro, în funcţie de perioada de valabilitate, de 15 luni sau 15 ani.

Potrivit instituţiei, la licitaţie vor fi scoase 42 de licenţe de frecvenţe, dintre care 6 sunt în banda de 800 MHz, 7 în banda de 900 MHz, 15 în banda de 1.800 MHz şi 14 în banda de 2.600 MHz, precum şi 3 licenţe în banda de 2.600 MHz.

Toate cele 45 de licenţe vor fi valabile 15 ani. Cei trei operatori de telefonie mobilă prezenţi pe piaţă – Orange, Vodafone şi Cosmote – utilizează în prezent aceste frecvenţe, mai puţin cea din banda 2.600 MHz, care permite introducerea de servicii telecom din generaţia a patra (4G).

De asemenea, vor mai fi scoase la licitaţie, pe o perioadă de 15 luni, 11 licenţe de frecvenţe de 900 şi 1.800 MHz, utilizate în prezent de Vodafone România şi Orange România.

Preţurile de pornire au fost propuse de ANCOM, dar sunt stabilite de Executiv şi aprobate printr-o hotărâre de Guvern.

Potrivit ANCOM, alocarea spectrului de frecvenţe pentru telefonie mobilă se va realiza printr-o procedură de selecţie competitivă, care presupune ca fiecare operator interesat să depună o ofertă iniţială prin care va indica numărul de blocuri pe care doreşte să le achiziţioneze în fiecare dintre benzile disponibile.

În prezent, benzile de frecvenţe cuprinse între 880 şi 960 MHz sunt utilizate de Cosmote România, Orange România şi Vodafone Românie pentru furnizarea de servicii de telecomunicaţii de generaţia a doua (2G) prin tehnologia GSM.

Primele două licenţe 2G au fost câştigate la finele anului 1996 de companiile care funcţionează în prezent sub denumirile Vodafone România (fost Mobifon) şi Orange România (fost Mobil Rom) şi au expirat la 31 decembrie 2011. Fiecare din cei doi operatori a achitat 75 milioane de dolari (în două tranşe) pentru utilizarea licenţei în ultimii 15 ani.

La finele anului trecut, Guvernul a decis să prelungească perioada de valabilitate a licenţelor 2G cu un an, până la 31 decembrie 2012. Taxa de prelungire a licenţelor a fost de 6,4 milioane de euro pentru fiecare operator.

A treia licenţă 2G este operată de Cosmote România (fost Cosmorom) şi expiră la 5 aprilie 2014. Operatorul a achitat 53 milioane de dolari (în două tranşe) pentru utilizarea licenţei.

Cei trei operatori furnizează servicii 2G şi în benzile de frecvenţe cuprinse între 1.710 şi 1.840 MHz.

Vodafone şi Orange mai deţin drepturi de utilizare a frecvenţelor şi în banda de frecvenţe de 2.100 MHz pentru furnizarea de servicii de comunicaţii mobile de generaţia a treia (3G) prin intermediul tehnologiei UMTS.

Cele două licenţe 3G au fost acordate în anul 2005, prin procedură de selecţie comparativă, şi au o valabilitate de 15 ani. Taxa de licenţă s-a ridicat la 35 milioane de dolari, pentru fiecare operator.

Celelalte două licenţe 3G în banda de frecvenţe de 2.100 MHz au fost acordate la începutul anului 2007, tot în urma unei proceduri de selecţie comparative, operatorilor RCS&RDS şi Telemobil, ultimul fiind controlat de OTE.

Cosmote România este al treilea operator local de telefonie mobilă, cu aproximativ 6,5 milioane de clienţi la 31 decembrie 2011.

Compania este deţinută de OTE, care controlează şi Romtelecom, operator de telefonie fixă.

Te-ar mai putea interesa și
Prețurile în Rusia au crescut cu 9,5% în decembrie 2024 și au continuat să crească și în 2025
Prețurile în Rusia au crescut cu 9,5% în decembrie 2024 și au continuat să crească și în 2025
Preţurile de consum în Rusia au crescut cu 9,52% în ritm anual în luna decembrie 2024, după un avans de 7,4% în ritm anual în 2023, arată datele statistice definitive publicate miercuri de......
Aproape 50 de europarlamentari i-au cerut șefei diplomației UE, Kaja Kallas, sancționarea platformelor online pentru interferențe în procesele democratice. Cazul României a fost adus și el în discuție
Aproape 50 de europarlamentari i-au cerut șefei diplomației UE, Kaja Kallas, sancționarea platformelor online pentru interferențe ...
Aproximativ 50 de europarlamentari i-au cerut într-o scrisoare şefei diplomaţiei europene, Kaja Kallas (foto), ca UE să ...
UE analizează varianta interzicerii treptate a importurilor de gaze naturale lichefiate din Rusia
UE analizează varianta interzicerii treptate a importurilor de gaze naturale lichefiate din Rusia
Uniunea Europeană analizează introducerea unor restricţii la importurile de aluminiu rusesc şi totodată o interzicere ...
ROBOT Industries lansează aparatul de curățenie CleanX R3 5-IN-1 AI Cleaning Robot
ROBOT Industries lansează aparatul de curățenie CleanX R3 5-IN-1 AI Cleaning Robot
Compania românească ROBOT Industries anunță lansarea noii linii de roboți de curățenie cu AI integrat CleanX R3 5-IN-1 ...