Studiul comandat de Ministerul Energiei, pentru care instituţia este dispusă să plătească 65.000 de lei trebuie să conţină, după o analiză, o listă de măsuri concrete în vederea implementării Fondului Specializat pentru investiţii în eficienţa energetică, entităţile implicate, precum şi schema de operare a fondului respectiv.
„Se va propune structura unui fond de investiţii prin care să se poată finanţa proiectele de creştere a eficienţei energetice în sectoarele deficitare din punct de vedere al eficienţei energetice: industrie, transport, alimentare cu energie termică, cogenerare, iluminat public, transport/distribuţie energie electrică şi gaze naturale etc.”, iar „beneficiarii proiectelor finanţate din Fondul specializat pentru investiţii în eficienţa energetică pot fi societăţi cu capital de stat, privat sau mixt sau autorităţi publice locale/centrale”.
Autorii studiului trebuie să arate şi care sunt variantele de alimentare a acestui fond, cel puţin pentru început. În caietul de sarcini sunt evocate mai multe posibilităţi. Se vorbeşte despre accesarea de linii de credit de la băncile europene, de identificarea de fonduri publice, de posibilitatea de a fi folosite sumele obţinute din penalizările acordate celor care nu-şi îndeplinesc cota de achiziţie de certificate verzi sau despre posbilitatea de a fi folosit capitalul propriu al firmelor care ofera servicii de eficienţă energetică.
Ministerul Energiei aşteaptă ofertele celor care doresc să realizeze acest studio până la data de 31 august.