Guvernul vrea să preia de la Cabinetul italian un avion destinat demnitarilor
„Am găsit o soluţie neaşteptată şi foarte bună: Guvernul italian are şase avioane şi s-a hotărât să mai vândă din ele. Am cerut colegilor de la Ministerul de Externe să găsim o soluţie de acord interguvernamental. În felul ăsta nici nu mai apar discuţii, «de ce îl iei mai mare, de ce îl iei mai mic, de ce îl iei de la firma x»” a spus Ponta la România TV.
În urmă cu două săptămâni, Senatul a adoptat ordonanţa Guvernului prin care Ministerul Apărării Naţionale este autorizat să încheie, în anul 2013, un contract de leasing pentru achiziţionarea unei aeronave destinate exclusiv zborurilor speciale, respectiv transportului demnitarilor.
Potrivit reglementărilor în vigoare, zborurile speciale sunt cele care se execută cu aeronave ce au la bord preşedintele României, preşedintele Senatului, preşedintele Camerei Deputaţilor, prim-ministrul, viceprim-ministrul, miniştri sau omologii străini ai acestora aflați în vizită în România.
În luna august, Guvernul a aprobat prin ordonanţă de urgenţă achiziţionarea unei aeronave pentru înalţi demnitari, preşedintele Comisiei pentru apărare din Senat, Corneliu Dobriţoiu (PNL), precizând, recent, pentru MEDIAFAX, că suma totală necesară achiziţionării în leasing a aeronavei se ridică la 56 de milioane de euro.
La data adoptării ordonanţei, premierul Victor Ponta declara că Guvernul şi-a propus să achiziţioneze o aeronavă de 12 locuri pentru a fi folosită în deplasările oficiale de către preşedintele României, prim-ministru, preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului şi miniştri.
Ponta preciza că România este singura ţară din UE care nu are aeronavă oficială, iar pentru astfel de zboruri este închiriată o aeronavă de dimensiuni mai mari de la Tarom. Ponta susţine că astfel costul deplasărilor oficiale este foarte mare, iar oricum, din această toamnă, aeronava respectivă va intra în reparaţii.
În ordonanţă se mai prevede că plata sumelor datorate conform contractului de leasing, cheltuielile aferente organizării, pregătirii şi executării zborurilor speciale, precum şi cele aferente activităţilor de întreținere, menținere în stare de aeronavigabilitate a aeronavei se asigură din bugetul aprobat Ministerului Apărării Naţionale.
Inițiatorul menţionează în expunerea de motive că, în prezent, zborurile speciale se asigură cu aeronave ale unor instituţii publice sau companii aeriene, „ceea ce presupune costuri ridicate generate de activităţile de întreţinere şi menținerea în stare de aeronavigabilitate a aeronavelor”.
Potrivit textului ordonanţei privind achiziționarea în leasing a unei aeronave destinată unor zboruri speciale, Ministerul a fost obligat ca în termen de 5 zile de la data intrării în vigoare a ordonanței să vireze la bugetul de stat, în contul venituri „Taxe de licență” datorate pentru eliberarea frecvențelor MapN, echivalentul în lei a 9,4 milioane de euro din suma astfel încasată în contul de venituri proprii.
Prin ordonanţă se mai stabileşte ca această sumă să fie utilizată exclusiv pentru realizarea Fazei 1 a Etapei de tranziţie inițială a Concepției de realizare graduală a capabilității de apărare aeriană în cadrul programului „Avion multirol al Forțelor Aeriene”.