Statul se împrumută pentru angajaţii Romatsa de teamă ca ar putea pierde procesul cu fraţii Micula

Ministerul Transporturilor vrea să ceară un împrumut ca rezervă pentru plata salariaţilor de la Romatsa. Asta pentru că fraţii Micula ar putea cîştiga procesul cu statul român, după ce au pus poprire pe conturile de la Bruxelles ale Administraţiei Române a Serviciilor de Trafic Aerian.
Economica.net - mie, 13 ian. 2016, 17:18
Statul se împrumută pentru angajaţii Romatsa de teamă ca ar putea pierde procesul cu fraţii Micula

Conturile bancare ale ROMATSA nu mai sunt alimentate cu sumele de bani aferente serviciilor, deja efectuate, de dirijare a traficului aerian, situaţia fiind determinată de o hotărâre a instanţei de judecată din Belgia prin care sumele colectate de EUROCONTROL în numele ROMATSA sunt blocate în contul unei datorii a statului român.

‘Este un proces complex, sunt implicate mai multe părţi, inclusiv Comisia Europeană. Din păcate, fraţii Micula şi-au ales ca ţintă din tot patrimoniul statului român o companie din portofoliul Ministerului Transporturilor. Evident, nu putem influenţa cursul acţiunii judecătoreşti, care se desfăşoară la Bruxelles. M-am văzut personal cu sindicaliştii acum câteva zile. Sunt preocupat, în afară de câştigarea procesului, de a asigura banii pentru activitatea ROMATSA. Practic, statul român este reprezentat de MFP, de avocaţii lor. Ei lucrează cu avocaţii angajaţi de ROMATSA – mai bine sau mai puţin bine, din câte s-au exprimat unii. Principala mea preocupare este de a asigura banii după perioada de 2-3 luni, când rezervele ROMATSA se vor termina. Pentru aceasta am avut deja discuţii cu MFP. Lucrăm la mai multe variante, inclusiv obţinerea unui credit de trezorerie, pentru a încerca să asigurăm această continuitate, pentru că ROMATSA, cu siguranţă, nu se va opri aici. ROMATSA are venituri sigure, este o companie solidă, va trebui doar să traverseze această perioadă dificilă şi asta încercăm acum cu MFP: să asigurăm traversarea acestei perioade’, a explicat şeful de la Transporturi.

Mai mult, susţine Dan Costescu, în privinţa acestui proces este pregătit „şi pentru câştig, dar şi pentru pierdere”.

‘Ca orice persoană care lucrează în managementul riscului, nu pot să stau cu capul în nisip ca un struţ şi să spun: ‘O să câştigăm.’ Eu sunt pregătit şi pentru câştig şi pentru pierdere. Pentru ambele variante’, a spus Costescu.

Fraţii Ioan şi Viorel Micula, proprietarii European Food, au câştigat, în decembrie 2013, la Curtea de Arbitraj de la Washington, un proces intentat statului român în urma sistării programului de facilităţi fiscale de care beneficiau ca urmare a faptului că au investit în zone defavorizate, iar decizia instanţei stabiliea ca ei să să primească circa 376 milioane lei, plus penalităţi. Statul român a încercat să compenseze suma cu datoriile pe care firmele fraţilor Micula le au către buget şi au depus şi o sumă de bani într-un cont escrow, până la convergenţa sumei totale. Însă, acţiunea s-a lovit de opoziţia Comisiei Europene, care a considerat măsura un ajutor de stat incompatibil şi a cerut României recuperarea sa. 

Într-o scrisoare a Comisiei adresată României pe 1 octombrie 2014, se menţionează faptul că „executarea parțială a hotărârii arbitrale din 11 decembrie 2013, care a avut deja loc sub forma unei compensări parțiale a despăgubirilor impuse de hotărâre prin datoriile fiscale ale reclamanților nu a fost comunicată Comisiei de către România și, prin urmare, a fost pusă în aplicare în mod ilegal, prin încălcarea articolului 108 alineatul (3) din tratat”. Totodată, potrivit sursei citate, Comisia a „ajuns la concluzia preliminară că executarea hotărârii arbitrale din 11 decembrie 2013 ar constitui un ajutor de stat nou și incompatibil” şi că „regretă că România a pus deja parțial în executare, potrivit informațiilor furnizate, hotărârea din 11 decembrie 2013, prin anularea datoriilor fiscale restante ale societății European Food SA”.

În luna decembrie, Curtea Constituţională a respins excepţia de neconstituţionalitate privind legislaţia în baza căreia statul român a făcut plata dispusă de tribunalul de Washington. Hotărârea Curţii Constituţionale este definitivă.

Cu toate acestea, fraţii Micula încearcă să execute statul apelând la instanţe din alte state pe al căror teritoriu există bunuri ale statului român, şi s-au îndreptat şi asupra conturilor Romatsa de la Bruxelles, în care autoritatea română de monitorizare a traficului aerian primeşte banii din tranzitarea spaţiului aerian românesc.

La finalul acestei luni, instanţa din Belgia trebuie să dea un verdict în procesul dintre Romatsa şi fraţii Micula.

Cum s-a ajuns la proces

Pe 11 decembrie 2013, Curtea de Arbitraj de la Washingtona a dat câştig de cauză fraţilor Ioan şi Viorel Micula, cetăţeni suedezi, într-un porces ce datează din 2005 şi prin care cei doi investitori au acuzat statul român că nu şi-a respectat angajamentele referitoare la protecţia reciprocă a investiţiilor cuprinse în Acordul bilateral dintre Suedia şi România.

Procesul a fost deschis la Centrul International de Reglementare a Disputelor Relative la Investitii (ICSID) de pe langa Banca Mondială, cea mai înaltă instanţă judecătorească pentru litigiile economice, şi viza decizia autorităţilor române privind eliminarea unor facilităţi fiscale acordate grupului European Drinks pentru investiţiile în zonele defavorizate, odată cu intrarea României în Uniunea Europeană.

Acesta este primul proces pe care statul român îl pierde la ICSID.

Te-ar mai putea interesa și
Mega Image a investit anul trecut 8,8 milioane de lei în panouri fotovoltaice
Mega Image a investit anul trecut 8,8 milioane de lei în panouri fotovoltaice
Retailerul alimentar Mega Image, parte a grupului olandezo-belgian Ahold Delhaize, a continuat anul trecut investițiile în energia verde. La finalul anului trecut avea 43 de centrale fotovoltaice......
Nicuşor Dan: Consiliul General – acord pentru modernizarea sistemului de iluminat în şapte zone din oraş
Nicuşor Dan: Consiliul General – acord pentru modernizarea sistemului de iluminat în şapte zone din oraş
Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) şi-a dat acordul pentru proiectul privind modernizarea şi eficientizarea ...
Lasconi: I-am transmis lui Iohannis că mandatul lui s-a încheiat şi trebuie să-şi dea demisia
Lasconi: I-am transmis lui Iohannis că mandatul lui s-a încheiat şi trebuie să-şi dea demisia
Preşedinta USR, Elena Lasconi, a declarat că la consultările la Cotroceni i-a comunicat preşedintelui Klaus Iohannis ...
Klaus Iohannis nu a desemnat premierul. Negocierile continuă și astăzi. Președintele speră că după numirea președinților celor două camere se va putea face și guvernul
Klaus Iohannis nu a desemnat premierul. Negocierile continuă și astăzi. Președintele speră că după numirea președinților ...
Preşedintele Klaus Iohannis a făcut declarații după consultările pe care le-a avut la Palatul Cotroceni cu partidele ...